fbpx

Svetogorski kuvar - Saragli mini baklave

Svetogorski kuvar - Saragli mini baklave

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u jedinstveni kuvar u izdanju Lagune Jedan od 140 Svetogorskih recepata je i ovaj, za "Saragli mini baklave"

Saragli je još jedna od mnogobrojnih svetogorskih poslastica u sirupu (ravani, baklava, kadaif...). Prosto, svetogorski kolači se odlikuju slatkim, lepljivim sirupima kojima su natopljeni. Saragli van Svete Gore možete naći na Halkidikiju i u Solunu, u kome je inače vidno prisutan uticaj Svete Gore na sve delove građanskog života. U Atini i drugim mestima Grčke pomučićete se da nađete saragli.

Kada sam prvi put probao saragli, kao i kadaif, na nekoj od prazničnih trpeza u Hilandaru, smetao mi je prejak, i za moj ukus suviše sladak sirup. Onda sam video oca Vasilija kako cedi limun na kolač i njime smanjuje tu slatkoću a kolaču daje naročitu notu. Kada sam pogledao oko sebe, primetio sam da skoro svi stariji monasi tako jedu sirupaste kolače svetogorske trpeze. Probajte i vi.

Potrebno je:

1 kg kora za baklavu

0,5 kg mlevenih oraha

0,5 kg mlevenih badema ili lešnika

2 muskatna oraščića (narendana)

250 g šećera

kašičica cimeta

prezle

kora od jedne narandže (izrendati narandžasti deo)

susam (pržen i samleven)

1 l suncokretovog ulja

Za preliv (sirup)

4 šolje šećera

2 šolje meda

2 šolje vode

1 štapić cimeta

sok od jednog limuna

Da biste dobili što izvorniji saragli, nemojte sve orahe i bademe samleti, već samo jedan deo iseckajte, ili nakrupno izdrobite. Tako pripremljene orahe i bademe (lešnike), i mlevene i seckane, pomešajte sa šećerom, kašičicom cimeta, prezlama i susamom. U ovu smesu narendajte i muskatni orah i narandžinu koru.

Na radnoj površini otpočnite slaganje kora sledećim redosledom. Prvu koru ­premažite uljem, uz pomoć kuhinjske četke ili pamučnom krpom. Zatim postavite preko sledeću koru. Nju prekrijte pripremljenim filom. Ostavite na krajevima kora po jedan santimetar bez fila. Stavite sledeću koru. Nju premažite uljem, a na nju postavite sledeću, koju ćete prekriti filom. Dakle, na svaku drugu koru stavljate fil, dok kore između njih premazujete uljem. Poslednju koru samo premažite uljem.

Presavijte na unutra duže krajeve kora, one koje niste filovali. Tako ćete sprečiti da fil curi kada budete uvijali kore u rolat. Savijte kore u rolat po užoj strani. Trudite se da umotate čvrst rolat, da ne ostaje unutra praznog prostora kao kod pite. Zatim ga oštrim nožem isecite na male parčiće (oko 2 cm).

Ređajte ovako isečene parčiće, jedan do drugog, u podmazan pleh i pritom ih slažite tako da sečene strane budu nagore, odnosno nadole, a ne jedna do druge. Takođe, pazite da pleh bude popunjen, da nema praznog prostora između parčića. Prelijte ih zagrejanim suncokretovim uljem. Ovako pripremljen pleh ubacite u rernu zagrejanu na 170°S i pecite oko pola sata.

Pripremite preliv na sledeći način: pomešajte u šerpi šećer, vodu, med i ubacite šipku cimeta. Kada provri, kuvajte još desetak minuta, a onda dodajte limunov sok. Tako pripremljen sirup ostavite da se kuva još desetak minuta. S obzirom na to da je pravilo da se vruće sipa na hladno, ili obrnuto, onda isplanirajte da vam sirup bude hladan kada izvadite saragli iz rerne, ili kuvajte sirup tek kada se saragli skroz ohladi. Poželjno je da saragli pripremate dan ranije, kako bi što bolje upio sirup.

Svetogorski kuvar onufrije

 

Podeli ovu vest

26/06/2020 0 comment

  Ovogodišnji rod kajsija u Srbiji je odličan. Od kajsija se po mnogima pravi najlepši džem. Odličan je za palačinke, kolače, sa puterom i hlebom... . Predlažemo da ga napravite na jedan od dva načina. Potrebno Vam je: 1kg kajsija, 700g šećera. ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti