fbpx

"Svedočim, samo..." - izložba zaostavštine patrijarha Pavla

"Svedočim, samo..." - izložba zaostavštine patrijarha Pavla

Izložba zaostavštine patrijarha Pavla "Svedočim, samo..." otvorena je danas u Muzeju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Beogradu, povodom stogodišnjice rođenja i pet godina od smrti tog verskog poglavara.

Patrijarh srpski Irinej rekao je otvarajući izložbu, da je patrijarh Pavle bio običan čovek, ali ne po mislima, duhu, stvaralaštvu i služenju Bogu, a da izloženi predmeti najbolje govore o načinu njegovog života.

"Patrijarh Pavle živeo je život običnog čoveka i služio se stvarima kojima se služe obični ljudi. Bio je veoma objektivan prema svima, pastir i mudar čovek i ličnost koja možda nije pripadala vremenu u kojem živimo", rekao je Irinej.

"Patrijarh Pavle uvek je podsećao na tragediju rata, da je rat velika nesreća i zlo, i uvek je pozivao na mir", rekao je Irinej i dodao da je Pavle sačuvao crkvu "da ne bude upletena u ono što joj ne priliči".

On je dodao da patrijarh Pavle nije očekivao da mu se služi, već da je bio vredan čovek i da je sve što je mogao i što mu je trebalo, sam radio i kao monah, i kao episkop i patrijarh.

"Služio se stvarima kojima se služe najobičniji ljudi, ponašao se u životu kao najobičniji čovek. Bio je pristupačan, lako je prihvatao svaki razgovor od najobrazovanijih do dece i uvek je nalazio temu", rekao je patrijarh.

Izložba zaostavštine patrijarha Pavla biće otvorena do polovine januara, a pored ostalog izloženi su šivaća mašina na kojoj je sebi šio odeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova obuća, radni sto, odežda, fotografije i drugi predmeti.

Ostavština patrijarha Pavla čuva se u manastiru Rakovica, a kako su organizatori naveli, izložba je nazvana "Svedočim, samo..." prema rečima koje je on često izgovarao i svojim životom potvrđivao.

Podeli ovu vest

27/12/2013 0 comment

"Božićna ulica" svečano je otvorena  na Gradskom trgu u Rumi. Organizator ove manifestacije po drugi put je Turistička organizacija opštine Ruma.Za tu priliku formiranoj, ulici od kućica sa tridesetak štandova brojni izlagači će se predstaviti sa raznovrsnom ponudom. Počev od kulinarskih specijaliteta karakterističnih za ovo podneblje, ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti