fbpx

Igre i zvuci Balkana: Spoj tradicije i plesa u Centru "Sava" Una Saga Serbica

Igre i zvuci Balkana: Spoj tradicije i plesa u Centru "Sava" Una Saga Serbica

Projekat "Igre i zvuci Balkana "-Una Saga Serbica  predstavlja novu etno - plesačku trupu koja okuplja mlade, talentovane plesače i umetnike. Duh Balkana, kulturno nasleđe predstavljeno je putem plesnog, muzičko-vizuelnog spektakla baziranog na modernizaciji izvornih igara, etno muzici i vizuelnoj estetici.

Ovaj projekat je nesto sasvim novo u kulturnom stvaralastvu Srbije i od javnog je interesa, zato sto ce doprineti jacanju veza sa dijasporom kao i predstavljanju Srbije u Evropi i Svetu. Ovaj veliki spektakl sa potpuno novim scenskim efektima i nasim prvacima nacionalnog baleta kao solistima, ostace kao trajna vrednost u domenu kulture Republike Srbije.

Cilj projekta jeste angažovanje mladih u učestvovanju i realizaciji ovog projekta, koji će promovisati umetničke vrednosti, upoznati publiku sa značajem koji igra ima u očuvanju folklora i nacionalne umetnosti.

Shodno tome, mladim plesačima otvoriće se mogućnost da budu učesnici i postanu deo profesionalne trupe koju će, pored autorske ekipe činiti još 50 izvođača, a koja ima tendenciju da po uzoru na postojeće svetske trupe tog tipa, predstavi etno-identitet Balkana, odnosno folklor raznih balkanskih regiona kako u zemlji, tako i širom sveta.
Angažovanje mladih, neafirmisanih folklornih i baletskih igrača iz Baletske škole "Lujo Davičo", otvoriće mogućnost da mladi plesači steknu iskustvo tokom realizacije samog projekta, ali i uoče smisao tradicije i razviju poštovanje prema iskonskim vrednostima srpske baštine.

Program će pored igre kao osnovnog elementa obuhvatati i sjajnu scensku postavku. Izvorno nasleđe, zahvaljujući modernoj tehnologiji biće predstavljeno u novom svetlu, pomoću vizuelne impresije, 3d mapirane kulise, uz baletsko-akrobatski pristup koreografiji, modernije muzičke aranžmane i živo izvođenje muzike, sa akcentom na perkusijama.
Autori projekta jesu Boško Đorđević (reditelj projekta), Slobodan Marković (kompozitor), Svetozar Krstić (koreograf), Nebojša Gromilić (koreograf), Ana Krstić (koreograf), Mirko Knežević (koreograf), Elena Gromilić (asistent), Irena Beloica (kostimograf), Vojkan Gostiljac (dizajner svetla i efekata), Dušan Jovović (3d animacija i mapiranje prostora) i Vojislav Đorđević (3d animator).

Ovoj sjajnoj ekipi pridružiće se i mladi plesači, a svi oni koji žele da pomognu u realizaciji ovog projekta i prikupljaju materijalnih sredstava za njeno izvođenje mogu donirati željenu sumu novca putem Kickstarter-a, sajta za donaciju različitih umetničkih projekata.

Medije

Podeli ovu vest

08/05/2014 0 comment

Umetničko-produkcijska Noć muzeja u saradnji sa 83 institucije kulture prestonice, 17. maja po jedanaesti put otvara vrata 80 muzeja, galerija i izložbenih prostora i posetiocima u jednoj noći nudi izbor od 118 sadržaja po ceni samo jedne ulaznice.U cilju bolje organizacije i lakšeg snalaženja, tradicionalno, u ovoj noći od 18 pa sve do 2 sata iza ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti