fbpx

Za pesništvo nadahnuto pravoslavljem nagrada "Bogorodica Trojeručica" Milovanu Vitezoviću

Za pesništvo nadahnuto pravoslavljem nagrada "Bogorodica Trojeručica" Milovanu Vitezoviću

Književna pravoslavna nagrada - Bogorodica Trojeručica, koju dodeljuje Fondacija Ivanka Milošević iz Čikaga za pesništvo nadahnuto pravoslavljem, uručena je danas ovogodišnjem dobitniku Milovanu Vitezoviću u Srpskoj patrijaršiji. Vitezoviću su nagradu uručili Dragica Milošević, majka devojčice Ivanke Milošević koja je poginula prilikom pokušaja atentata pripadnika jugoslovenske tajne službe i njihovih saradnika na Nikolu Kašikovića 1977. godine u Čikagu, i izaslanik patrijarha Irineja episkop remezijanski Andrej.

Vitezović je u obraćanju podsetio na reči francuskog pesnika Žaka Prevera: "Detinjstvo nema otadžbine, ono pripada čovečanstvu".

"Deca ne mogu izvan svoje sudbine i izvan svoga naroda i kada stradaju narodi, najviše stradaju deca, što je veliko zlo i što i Biblija pamti u oba zaveta", istakao je Vitezović, dodajući da su srpska deca doživela mnoge nedaće poput danka u krvi, albanske Golgote, a da je jedna od poslednjih žrtvi Drugog svetskog rata i Ivanka Milošević.

Ovaj pesnik, esejista, romanopisac pročitao je neke od svojih pesama, a prisutni su bili u prilici da čuju njegove stihove koje su čitali glumci Biljana Ðurović i Lazar Ristovski.

Muzički umetnici Jasmina Trumbetaš i Danilo Stošić i mlada Sonja Škorić otpevali su Vitezovićevu pesmu "Sveti Sava" na muziku Radeta Radivojevića.

Uručujući Vitezoviću nagradu, episkop remezijanski Andrej rekao je da je on svojim pesmama "otvorio mnoga vrata i ujedinio celokupno srpstvo i ljude dobre volje" i poželeo mu da "i dalje seje semenje dobrote u našoj zemlji".

Književna nagrada Bogorodica Trojeručica dodeljuje se od 2001.godine za pesništvo nadahnuto pravoslavljem.

Dosadašnji dobitnici ove svetske nagrade su: Matija Bećković, Stevan Raičković, vladika Atanasije Jeftić, Andrej Voznesenski iz Rusijer, mitropolit Amfilohije Radović, Bela Ahmaduljina iz Rusije, Ana Blandijana iz Rumunije, Slobodan Rakitić, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Ivan Čarota iz Belorusije i Vančo Savov iz Bugarske.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Vitezović proglašen je na Vidovdan u Srpskoj narodnoj biblioteci, zadužbini Miluna i Nade Nikolić u Čikagu .

Milovan Vitezovic

Podeli ovu vest

12/01/2014 0 comment

Plodna vojvođanska ravnica obezbeđivala je ne samo žitarice, nego je obilato pružala i sirovinu za izradu ljudske odeće. Panonska klima sa dugim i žarkim letima i veoma oštrim i vetrovitim zimama, uslovljavali su i način oblačenja njenih stanovnika. Glavne sirovine za izradu stare srpske nošnje bila su biljna vlakna kudelje, lana i pamuka. Pored ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti