fbpx

Spektakl Ana Karenjina u "Madlenijanumu"

Spektakl Ana Karenjina u "Madlenijanumu"

Opera i teatar Madlenianum započeo je probe za predstavu "Ana Karenjina", po tekstu Armina Petrasa koji je dramatizovao roman Lava Tolstoja, u režiji Juga Radivojevića, a premijera je zakazana za 26. april.

Naslovnu ulogu igra Nina Janković, Karenjina - Sergej Trifunović, Vronskog - Viktor Savić, a u ansamblu su i Aleksandar Radojičić (Stefan), Milena Vasić (Daša), Tamara Aleksić (Kiti) i Igor Ðorđević (Ljevin).

Tekst savremenog nemačkog autora Petrasa, dosta prevođen u svetu, na srpski jezik je prevela Jelena Kostić Tomović.

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Momirka Bailović, muziku je izabrao reditelj. Interesantno je da će saradnik na predstavi biti psihijatar - psihoanalitičar dr Srđa Zlopaša.

Generalni direktor Madlenianuma Branka Radović rekla je danas na konferenciji za novinare da su odavno razmišljali o "Ani Karenjinoj" i čitali više adaptacija tog veoma složenog romana, sve dok nisu otkrili Petrasov tekst, koji je osnivač teatra Madlena Cepter videla na sceni u Beču.

"Hteli smo nešto drugačije, otklon od melodrame. Jedan od naših ciljeva je da klasične komade prikažemo na moderan način", istakla je ona.

Direktorka Drame u Madlenianuma Ana Radivojević Zdravković rekla je da Petras (50), koji je rođen i školovan u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, ima razvijen senzibilitet za rusku literaturu. Krajem 80-ih prešao je u tadašnju Zapadnu Nemačku gde je ostvario zapaženu karijeru pozorišnog reditelja i dramaturga.

Ona je dodala da joj je drago što će prvi put kao član producentskog tima raditi na istom projektu sa svojim bratom Jugom Radivojevićem, kome je ovo stota režija u teatru.

Radivojević je istakao da je pred njim fantastičan tekst i da je Petras zapravo napisao autorski komad po motivima romana. On je podsetio da je "Ana Karenjina" retko rađena na sceni i kod nas i u svetu, a više puta je ekranizovana, mada često ne baš uspešno.

"Petrasova drama donosi izuzetan spoj Tolstojevog sadržaja i specifične forme bliske Brehtovom poimanju teatra. Podela sa samo sedam glumaca je zadivljujuće mala za tako obiman komad", rekao je on.

Mlada glumica Nina Janković izjavila je da joj je čast što je dobila ulogu koju je svojevremeno igrala Mira Stupica. "Znam da ćemo raditi naporno, ali verujem u reditelja i divnu ekipu", dodala je ona, a o sličnom raspoloženju govorili su i drugi članovi ansambla.

Popularni glumac Trifunović, koji se posle dužeg vremena vraća na "daske", istakao je da je čekao pravu priliku, vredan klasični komad i "mogućnost da sa scene izgovara rečenice i misli koje vrede".

Podeli ovu vest

24/10/2015 0 comment

Sićevo, koje se nalazi na dvadesetak kilometara od Niša u sredini Sićevačke klisure, stepenasto izgrađeno, podseća na mediteranska sela, kako ulicama, tako i arhitekturom, sa starim kućama od kamena ispod kojih su vinske konobe. Meštani se bave vinogradarstvom, gajeći kvalitetne vinske sorte, ratarstvom, stočarstvom i voćarstvom. U želji da ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti