fbpx

Stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata dovodi turiste u Srbiju

Stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata dovodi turiste u Srbiju

Ova godina biće u znaku obeležavanja početka Prvog svetskog rata, a domaći turizmolozi nadaju se da će taj jubilej dovesti više turista u našu prestonicu.

Za razliku od ostalih evropskih zemalja koje svake godine zarađuju milione na obeležavanju značajnih događaja, srpski turizam nikako ne uspeva da iskoristi godišnjice.

Uprkos tome što je čitava prošla godina bila posvećena velikoj proslavi 17 vekova od Milanskog edikta srpski turizam od toga nije zaradio ni dinar, pišu "Novosti". Čini se da će ova godina, koja je u znaku obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, biti berićetnija.
"Istorija se najbolje uči kroz turizam", tvrdi Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

"U Beogradu je počeo Prvi svetski rat i tu činjenicu ćemo iskoristiti kao mogućnost zarade, kroz ture, brošure i događaje da sprečimo da se istorija prekraja. Ministarstvo odbrane već je započelo proces rekonstrukcije broda 'Bodrog' i to će biti najzanimljivije mesto za turiste. Turistima ćemo ponuditi nešto zaista ekskluzivno - život u Beogradu u Prvom svetskom ratu. Turisti iz inostranstva i okolnih zemalja mogu da vide kako je bilo životi pod austrougarskom okupacijom", objasnio je Popović.

Dve agencije, "Magelan" i "Glob metropoliten" već organizuju ture na temu Prvog svetskog rata, a prve grupe nemačkih turista već su rezervisale dolazak. Pored Beograda, koji je spremio najbolje ture, brošure, izložbe, manifestacije i još nekoliko gradova uključilo se u obeležavanje početka Velikog rata. U tome prednjače Kragujevac, Šabac i Vrnjačka Banja.

"Prošlog oktobra organizovali smo prvu turu na temu Prvi svetski rat za Udruženje 'Arčibald Rajs', a od aprila ćemo ih uvrstiti u redovnu ponudu", izjavila je Snežana Milisavljević, direktorka TO Kragujevac.

"Naš grad je bio ratna prestonica Srbije i izuzetno smo zanimljivi svima koje interesuje ova tematika", dodala je Milisavljević.

Vrnjačka Banja je na sajtu pripremila virtuelnu turu sa podacima o učešću u Prvom svetskom ratu kako bi zainteresovani turisti mogli da vide ratne lokalitete.

"Prva britanska bolnica nalazila se u Banji i planiramo da preselimo stanovnike i pretvorimo je u muzej", istakao je Goran Karavesović iz TO Vrnjačka Banja.

Kraljevo je odštampalo lepu brošuru, pa turisti koje zanima ova tema imaju vodič uz pomoć kojeg mogu da istražuju.

Podeli ovu vest

12/07/2021 0 comment

U Sirogojnu 12. jula, na Petrovdan, održava se tradicionalna manifestacija „Petrovdanski dani“. Program počinje jutarnjom liturgijom u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla. Crkva je izgrađena 1764. godine, a ktitor crkve je Georgije Smiljanić. Najveću vrednost hrama predstavlja ikonostas koji spada u prve radove našeg najvećeg zografa Simeuna ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti