fbpx

U čast velikana: TESLA DAN širom Srbije

U čast velikana: TESLA DAN širom Srbije

Udruženje Klaster puteva kulture organizuje 10. jula, na rođendan Nikole Tesle, manifestaciju "Tesla dan", koja će se održati u više gradova u Srbiji.

Kako najavljuju organizatori, toga dana biće organizovani neobični obilasci hidroelektrana i kabineta, brojne izložbe, performansi, radionice, predstave, eskperimenti, redavanja, okrugli stolovi i razna dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom.

U Beogradu u četvrtak, 10. jula, zainteresovani će imati priliku da prođu kroz kabinete ETF-a i saznaju kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje...

U Narodnoj biblioteci Srbije biće moguće saznati više o posebnom prijateljstvu Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja, u bioskopu Centra za promociju nauke biće prikazivani filmovi o Tesli dok će u Univerzitetskoj biblioteci biti moguće saznati zašto je Đorđe STanojević čovek koji je osvetlio Srbiju.

Istog dana u Užicu će biti moguće obići najstariju hidroelektranu u Srbiji sagrađenu prema Tesla principima 1900, samo četiri godine posle Nijagare.

Svi koji "Tesla dan" provedu u Leskovcu moći će da obiđu hidroelektranu Vučjanku koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku i prisustvuju obeležavanju Teslinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca.

U Nišu će posetioci moći da proslave "Tesla dan" posetom hidroelektrani Sveta Petka koja je od aprila prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce, kao i uz specijalne animacije Teslinih patenata na Elektronskom fakultetu.

Tog dana, specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju i Muzej Nikole Tesle, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Narodna biblioteka Srbije, Elektrotehnički fakultet u Beogradu...

Klaster puteva Srbije čini preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije privrednika i fakulteta.

"Tesla dan" podržali su grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije Sćneider Electric, ENEL PS, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

"Tesla dan" organizuje se u okviru projekta rute Putevima Tesle.

Taj projekat započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo energetike.

Cilj manifestacije "Tesla dan" i same rute je da se Srbija prikaže u drugom svetku, kao zemlja kulture, nauke, privrede.

U četvrtak 10. jula, takođe se obeležava Dan nauke u Srbiji, već četvrtu godinu za redom.

Centar za promociju nauke će ovaj dan obeležiti nizom aktivnosti u svom Naučnom klubu u Knez Mihailovoj. U prepodnevnim satima biće otvoren Dečji naučni klub, zatim će uslediti predstavljanje programa Horizont 2020, a nakon toga će biti organizovana tribina "HAARP i druge zablude o nauci".

Podeli ovu vest

01/10/2022 0 comment

Oktobar je deseti mesec u godini. Ima 31.dan. Seljaci ga vole jer je to mesec kada se sabiraju plodovi godišnjeg mukotrpnog rada. I građani ga vole, naročito oni koji se sete da imaju familiju na selu. Ovo je mesec kad uveliko počinje berba grožđa, velikih slava kao što je Sveta Petka. Po starom našem verovanju oktobar mora imati barem ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti