fbpx

Izložba „Moda u modernoj Srbiji“

Izložba „Moda u modernoj Srbiji“

U 2019. godini, proslava Dana Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, 06. novembra, proteći će u znaku mode. Tim povodom biće otvorena izložba Moda u modernoj Srbiji, čiji je kustos Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti. Na izložbi će biti predstavljen izbor od 81 modnog predmeta iz 19. i s početka 20. veka koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, praćen reprodukcijama građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

Tokom 19. veka, u Srbiji su se odigrale velike promene u političkoj, društvenoj, kulturnoj i privrednoj sferi. Ustanci protiv viševekovne osmanske vlasti, podignuti 1804. i 1815. godine, doveli su do donošenja dva sultanova hatišerifa, 1830. i 1831. godine, i stvaranja autonomne Kneževine Srbije, kao i do konačnog sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. i proglašenja Kraljevine 1882. godine. Prelazak sa feudalnog na kapitalističko društveno uređenje, pratila je izgradnja novih kulturnih modela s lokalnim specifičnostima i usvajanje kulturnih modela građanske Evrope.

Moda dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca, pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije. Razvijajući se u okviru kulturnog pluralizma 19. veka, ona prelazi put od osmansko-balkanskog kulturnog modela na početku veka, do ulaska u evropski sistem moderne mode u njegovoj drugoj polovini. Modne promene u ovom periodu nisu bile vidljive samo u oblicima odeće, već i u načinu njene proizvodnje i tržišnog plasmana.

Nosioci procesa izgradnje moderne države, pripadnici srpske građanske klase, uspešno su prilagodili svoj vizuelni izgled evropskim uzorima, dok je modno tržište svojom bogatom i raznovrsnom ponudom odgovaralo njihovim zahtevima. Posebno mesto u građanskom odevanju našao je nacionalni kostim, konstruisan od nacionalizovanih elemenata, preuzetih iz „tradicionalnog“ osmansko-balkanskog odevnog asortimana. Materijal predstavljen na izložbi Moda u modernoj Srbiji svedoči o dinamičnim promenama modnog sistema i društva u Srbiji 19. veka.

moda 19 vek

Postavku izložbe Moda u modernoj Srbiji dizajnirala je arhitekta Aleksandra Tosman, dok su za konzervaciju izloženih predmeta zaslužni Atelje „Arachne“ i konzervatori Muzeja primenjene umetnosti Milan Andrić i Marija Labudović Pantelić. Draginja Maskareli je takođe autor kataloga izložbe, koji je dizajnirao Dušan Tkačenko. Autor fotografija u katalogu je Veselin Milunović.

U okviru proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti, tokom svečanog otvaranja izložbe, biće prezentovane modne vinjete kreatorke Valentine Obradović. Odeću i obuću iz modne linije „Love by Valentina“ upotpuniće vuneni aksesoar Šaulina Aleksandre Šaule, nakit „ELM Jewelry“ Vesne Milošević, frizure Dragane Trivić i šminka Branke Đurašković Jovanović.

Tokom izložbe, u Muzeju primenjene umetnosti biće organizovan bogat prateći program. Svake srede u 17.30 časova, u okviru ciklusa Predavanja sredom, stručnjaci iz zemlje i inostranstva držaće predavanja na različite teme vezane za modu i odevanje u 19. i početkom 20. veka, dok će svakog petka u 17.30 sati, u okviru ciklusa Vođenja petkom, svoje utiske o izložbi sa posetiocima deliti gosti-vodiči, javne ličnosti iz sveta mode, novinarstva, književnosti, pozorišta i dr.

Deo pratećeg programa izložbe je i virtuelna izložba Dobrila Stojanović: četiri decenije stručnog i naučnog rada u oblasti tekstila i mode, čiji je autor viši bibliotekar Andrijana Ristić. Izložba će biti postavljena u Digitalnoj biblioteci Muzeja primenjene umetnostisa idejom da omogući otvoren pristup rezultatima bogate kustoske karijere Dobrile Stojanović (1925–2018), prvog kustosa muzejske Zbirke tekstila i kostima, koji je postavio temelje muzealizacije mode u Srbiji.

Prijatelji proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti i izložbe Moda u modernoj Srbiji su kompanija „Albo“ i modna linija „Love by Valentina“.

Podeli ovu vest

19/12/2017 0 comment

U selu Drača, nedaleko od Kragujevca, nalazi se istoimeni manastir sa crkvom posvećenom sv. Nikoli. Crkvu je 1734. obnovio oberkapetan Staniša Mlatišuma, i pripada moravskoj školi. Pretpostavlja se da prvobitni hram potiče iz XV veka, a pominje se u istorijskim izvorima krajem XVI ili početkom XVII veka. U Drači se posebno ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti