fbpx

FESTIVAL BALKANSKOG SIRA

FESTIVAL BALKANSKOG  SIRA

Ovog vikenda, 25. i 26. januara, u Mikser Houseu se održava „Balkan Cheese Festival" – prodajna izložba autohtonih sireva Balkana.

"Balkan Cheese Festival" je prva manifestacija ove vrste koja se održava u Beogradu, a nastala je sa idejom da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na sireve iz Srbije, i na ovaj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda, poručuju organizatori.

Posetioci će moći da probaju retke vrste sireva i steknu znanja o korišćenju ove namirnice tokom sedam nesvakidašnjih kulinarskih radionica.

U subotu publiku prva radionica očekuje već od 12 časova, a vodi je Nenad Gladić – Gastronomad, autor putopisne emisije o kulinarstvu „Trbuhom za duhom". On je osmislio uzbudljiv meni koji se sastoji od zapečenog bri sira sa suvim voćem i prelivom, čokoladne paste sa kozjim sirom i sicilijanskog čizkejka sa kestenom.

"Simfoniju sira i domaće testenine" od 15 časova, prirediće Ivo Andrić, "Bread pasta catering – BPC food", klub „Ivina avlija", koji će pripremiti glavno jelo i dezert kombinovanjem testenine i sira.

Zdrave obroke sa sirom u 17 sati zajedno sa posetiocima pravi Nada Ličina iz udruženja "Na putu zdravlja", dok će u 19 časova o kombinovanju balkanskih sireva i vina govoriti profesionalci iz Udruženja profesionalnih Sommeliera Srbije – SERSA.

U nedelju od 12 i 30 Aleksandra Stevanović, autorka bloga porodicnegastronomije.com sprema četiri kreativna predjela koja sadrže plavi sir s plemenitim plesnima.

U 16 i 30 Slaviša Bojović, šef kuhinje čuvenog restorana „Kumbara" piprema pravu "Balkansku fuziju" od namirnica sa ovog podneblja kombinovanih na nesvakidašnji način. Na meniju će biti grilovani koziji sir sa prelivom od meda, oraha i suvih kajsija, pileći rižoto sa vrganjima i sirom i staro jelo sa Kopaonika – gotovac sa kolenicom.

Podeli ovu vest

11/12/2020 0 comment

Srbi su jedini narod među pravoslavnim hrišćanima koji slave krsnu slavu. Svetitelj koji se slavi toga dana, slavi se po crkvenom kalendaru kao zaštitnik loze i porodice. Slavljenje slave se održalo do današnjih dana, a Srbi su po tome poznati i širom sveta. Za slavu je potrebno pripremiti slavski kolač od pšeničnog brašna, slavsku sveću, žito , ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

11/04/2024 0 comment

Ručno pletene čarape, ukrašene ornamentima, dvopređenim šarama, deo su naše istorije, opšte i pojedinačne, naše podsvesti i našeg bića.Predmet ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti