fbpx

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Tradicinalna kulturno privredna manifestacija, jubilarni 45. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", počela je  u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca.

Sabor će biti nastavljen danas smotrom kulturno umetničkih društava Šumadije i Pomoravlja i njihovih gostiju iz cele Srbije i inostranstva, koji će, na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke. Gostujuća KUD će nastupiti u revijalnom delu programa.

Kulturno umetnički program, na svečanom otvaranju, "posveta je junacima iz bajke - Sećanje na Veliki rat", režija Radojica Kuzmanović, scenario Marija Bišof a učetsvuju glumci: Momir Bradić, Slobodan Boda Ninković, Marko Živić, Andrija Kuzmanović i Vesna Patrović. Nastupiće Hor "Kosta Abrašević" i igrači Ansambla "Kolo", dirigent je Ivanka Stojkov a korerografi Goran Mitrović i Velimir Arovski, a relaizacija Kulturno prosvetna zajednica Srbije.

Osnovnoj školi u Kaleniću biće otvorena izložba "Srbija i veliki rat" u organizaciji Srpskog bibliofilskog društva Beograd.

Na Letnjoj pozornici kraj Klanićke reke, nastupiće više od 20 KUD i Vokalnih grupa a organizatori očekuju posetu od 15. 000 do 20. 000 ljudi.

Biće izabrana najlepša devojka Sabora, devojka sa najdužim pletenicama, muškarac sa najdužim brkovima i najlepša, očuvana, muška i zenska narodna nošnja Šumadije.

U manastirskoj porti biće upriličena izložba domaće radinosti, takmičenje zdravičara, priprema i degustacija starih jela Levča.

Podeli ovu vest

10/05/2015 0 comment

Godišnje se u pirotskom kraju proizvede oko 60 tona kačkavalja. To nisu ni približno dovoljne količine da bi se podmirilo tržište. Zaštita kačkavalja treba da podstakne, pre svega, male porodične mlekare, koje bi se udruživale i zajednički nastupale na tržištima.Pirotski kačkavalj bio je najviše izvoženi proizvod iz Srbije još tridesetih godina ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti