fbpx

Kameni dvorac solunskog ratnika u selu Mačkat

Kameni dvorac solunskog ratnika u selu Mačkat

Kada je izgrađen tridesetih godina prošlog veka, kameni dvorac u zlatiborskom selu Mačkatu, bio je više od čuda. Danas je, u senci čuvenih gurmanluka, gotovo zaboravljena priča o njegovom vlasniku, Soluncu, koji je od kralja, za svoje junaštvo, dobio dvorac.

Dobrovoljac u balkanskim ratovima, Ratko Šopalović najtežu ranu zadobio je u Prvom svetskom ratu, na Kajmakčalanu. Ostao je živ ali je oslepeo.

Hrabrog vojnika tada su u solunskoj bolnici posetili mnogobrojni oficiri, pa i kralj Petar Prvi, koji ga je pitao je li mu je žao izgubljenih očiju.

"Otac je odgovorio da mu nije žao očiju već da mu je žao što ne može više u borbu, kako bi ubio više Bugara i spasao više Srba", priča Gvozden Šopalović.

Posle lečenja, kralj je Ratku obezbedio i školovanje u Francuskoj, kumovao mu na venčanju i omogućio mu da sagradi dvorac na Mačkatu.

Sagrađen od sećanja i snova
Gradnja je trajala više od deset godina. Zidali su dalmatinski majstori, ispravljajući sve što nije bilo po Ratkovoj zamisli.

Svaki kamen je osetio, čitavu građevinu opipao, i ništa nije moglo da mu promakne: dvorac je bio njegova vizija, sećanje na građevinu koju je video negde na Mediteranu, pre nego što je oslepeo.

Otuda u Mačkatu zdanje sa 22 sobe i velikom salom: to je jedan kralj pokušao svom ratniku da nadoknadi bar delić izgubljenog, iako se hrabrost i plemenitost nisu merili blagom već srcem. Ljudima je ostavljano da pamte, ili zaborave.
Nažalost, kao i ovaj dvorac, koji propada, i sećanje na junaka iz Mačkata polako bledi.
"Pokušavamo, koliko možemo da se izborimo, država nema novca, opština ćuti", kaže Gvozden Šopalović. "Mnogo treba, dobro bi bilo da neko pomogne..."

Dvorac još nema status materijalne baštine, a njegovo održavanje i obnova preskupi su za potomke.

Dvorac u Mačkatu nije samo poslednja slika koju je Ratko Šopalović doneo iz sveta već i simbol jednog vremena i junaštva koji se, u čuvenoj prestonici pršute i jagnjetine, ne bi smeli zaboraviti.

Podeli ovu vest

10/02/2022 0 comment

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije Narodni muzej u Beogradu će nakon obimnih radova na konzervaciji i restauraciji, petak, 11. februara u 12.00 časova svečano predstaviti monumentalno delo Paje Jovanovića Krunisanje cara Dušana poznata i pod nazivom Proglašenje Dušanovog zakonika. Kompozicija veličine preko dvadeset kvadratnih ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti