fbpx

200 godina od Ljubićke bitke

200 godina od Ljubićke bitke

Ljubićka bitka ili bitka na Ljubiću se odigrala 8. maja 1815. godine, u toku Drugog srpskog ustanka. Odvijala se na brdu Ljubić 4 kilometra severoistočno od Čačka, između Srba i Turaka.

Posle oslobođenja Rudnika, ustanici pod komandom Lazara Mutapa napadaju tursku posadu Čačka, i sabijaju je u okruženje kod džamije. Za to vrijeme Jovan Obrenović posjeda Ljubić sa svojim ljudima. Turci pod Ćaja-pašom, snage oko 5000 ljudi, uglavnom konjanika, stižu 6. maja iz Beograda u Čačak i napadaju ustanike s leđa. Ustanici se povlače na Ljubić pred brojnijim neprijateljem, sa ranjenim Mutapom. Tu su već pristigli Miloš Obrenović i Jovan Dimitrijević Dobrača, svaki sa svojim ljudima. Ukupne srpske snage su iznosile oko 1500 ljudi (200 na konjima).

Miloš je izradio otvorene šančeve za glavninu srpskih snaga, a dio snaga je razmestio po drugim položajima i zasedama. Turci su 8. maja sa jačim snagama napali ustanike na Ljubiću, ali su odbijeni plotunskom vatrom. Uz veće gubitke se povlače ka Čačku, a ustanici ih progone do Zapadne Morave.

Tokom borbe se istakao Tanasko Rajić, koji je junački poginuo braneći srpske topove od Turaka.Njegova pogibija opevana je u narodnoj pesmi stihovima:"Od sto rana od sto jatagana pade Rajić junak od megdana." U Ljubiću danas postoji škola koja nosi ime ovog znamenitog junaka.

Pobjeda na Ljubiću na početku ustanka je bila veliko moralno osnaženje narodu, ulila je ljudima samopouzdanje i podigla Srbe masovno na oružje.

Danas se na Ljubiću nalazi memorijalni kompleks posvećen samoj bici koji je 1983. godine proglašen znamenitim mestom od izuzetnog značaja. Kompleks se sastoji od granitnog spomenika Tanasku Rajiću i novoizgrađene pravoslavne crkve. Sama crkva je posvećena svetom knezu Lazaru, a u njenoj unutrašnjosti se nalaze motivi preuzeti iz tzv. Prizrenskog patosa tj. ukrasni ornamenti iz zadužbine cara Dušana, manastira svetih Arhangela kod Prizrena.

U spomen na pobedu u ovoj bici knez Miloš je podigao i Crkvu Svetog Save na Savincu 1819. godine, koja je postala grobna crkva porodice Vukomanović.

Podeli ovu vest

25/06/2014 0 comment

Teško da se ko u Vojvodini može, poput Čerevićana, pohvaliti tako bogatim hronološkim kontinuitetom istorije svoga mesta . Svedoci toga su zapisi u bogatoj literaturi i postavka Zavičajnog muzeja u pet odeljenja sa originalnim eksponatima mesnog karaktera. Tragovi naselja potiču još od kamenog doba, a o prisustvu Rimljana svedoče miljokazi. ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti