fbpx

Vinsko putovanje kroz vekove u selu Malča

Vinsko putovanje kroz vekove u selu Malča

U vinskom selu Malča, na putu rimskih imperatora nadomak Niša ljubitelji vina će moći u preko 110 godina starom vinskom podrumu da dožive svojevrsno vinsko putovanje kroz vreme.

U razgledanju četiri potpuno različita naćina negovanja vina, doživećete četiri različite vinske vremenske epohe i uživati u vinima karakterističnim za ta vremena.

Vinski vrememplov u Podrumu Malča počinje degustacijom vina u:
Rimskoj kući – gde će se istorija ponoviti i gde ćete uživati u organskom vinu iz amfora kakvo je pio i sam Car Konstantin Veliki. U amforama (prvim vinskim glinenim sudovima) zakopanim u zemlji organsko grožđe dugo macerira stvarajući neobična vina.
zatim se nastavlja u Nemanjića kući – gde se vina neguju u velikim drvenim bačvama, kako su se negovala u vreme Nemanjića,
potom prolazite kroz Srpsku vinsku kuću XX veka – i probate vina iz betonskih tankova iSavremenu vinariju – u kojoj se vina neguju u inoks tankovima.

podrum malca

Uz degustaciju vina uživaćete u „hodajućem ručku“ kroz četiri podruma, ili u tradicionalnoj ili rimskoj hrani u restoranu Rimske kuće.

Daljim obilaskom etnografske uyvinarije Malča, možete videti i muzejske postavke; Mlin na kame, sobu „mlinareva kći“, vetrenjaču za žito, vršalicu, vunovlačaru, tkačnicu, kovačnicu, kočije, dvokolice i mnogo sitnih detalja iz života naših predaka.

U konferencijskoj sali sa 60 mesta sa svojim poslovnim partnerima ili zapošljenima možete održavati sastanke ili grupne edukacije, nakon kojih ćete uživati u degustaciji neobičnih vina uz hranu, kao i u obilazak podruma.

Vinsko selo Malča se prostire na 2 hektara zemlje i kroz njega protiče Malčanska reka, pored koje ima mnogo uređenih staza za šetnju, malo jezero i Rimski forum-otvorena pozornica.

Preko 110 godina star vinarski podrum, koji smo renovirali za turiste krije mnogo podzemnih laguma, od kojih smo nekoliko osposobili za razgledanje.

U drugoj fazi radova, planiramo izgradnju vinskog hotela sa bazenom i vidikovac na destileriji, kao i razvoj turizma na našem planinskom vinogradu. Vinograd je na parceli od 50 hektara i negujemo ga po organskim principima. Zastupljene su više vrsta vinskih sorti grožđa, a nama najdraža je Crna tamjanika – autohtona vinska sorta koju je manastir Bukovo sačuvao od izumiranja.

Podeli ovu vest

07/02/2016 0 comment

Nestabilni državno-upravni i egzistencijalni status većine stanovništva Srbije do ustanaka i osnovnih elemenata državnosti u prvoj polovini 19. veka u svakom slučaju nije bio pogodan za bilo kakvo dugoročno planiranje i razvoj samostalnih seoskih domaćinstava. Istovremeno, takav status, velikog procenta ka poljoprivredi orijentisanog stanovništva, ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti