fbpx

Šumadijska vina dobijaju oznaku geografskog porekla

Šumadijska vina dobijaju oznaku geografskog porekla

U svetu vinarstva i vinogradarstva dobijanje oznake i zaštite geografskog porekla definiše sam kvalitet i specifičnost vina i daje mu prepoznatljivi identitet. Od sledeće godine i vinarije u Šumadiji će na svojim bocama imati oznaku geografskog porekla čime će se potrošačima, van granica naše zemlje, omogućiti da prepoznaju vina iz centralne Srbije.

Kada pitate šumadijske vinare šta je vino odgovoriće vam jednostavno - vino je dete jednog podneblja. Sa idejom da svoja kvalitetna vina pozicioniraju na svetskoj vinskoj mapi i namerom da stvore prepoznatljiv brend šumadijskih vina, 14 vinarija ispunilo je kriterijume za dobijanje geografskog porekla svojih proizvoda od grožđa.

- Geografska oznaka podrazumeva da grožđe a samim tim i vino prođu određene tretmane da bi nosili geografsku oznaku. Sve se radi sa ciljem poboljšanja kvaliteta tako da krajnji potrošač, kada vidi tu geografsku oznaku, već nešto može da očekuje od tog vina, nešto što ga izdvaja u odnosu na druga vina iz drugih regija jer svaka regija ima svoju specifičnost, svaka regija daje različita vina. Šumadija je takva regija da može da da vrhunska vina. Sa ovom zaštitom mi štitimo sebe i štitimo svoja vina, regiju a samim tim i srpsko vinarstvo - kaže Nemanja Arsenijević iz vinarije "Arsenijević", selo Vinča kod Topole.

Kada proizvođači jedne regije dobiju geografsku zaštitu proizvoda njima se otvaraju mogućnosti i za razvoj drugih grana privrede. Specifičnosti jednog kraja pod određenim uslovima i kriterijumima mogu komercijalizovati sam proizvod a samim tim i kraj odakle je došao.

- Vinski turizam je sastavni deo ove priče. Šumadija kao jedna nova vinsko-turistička destinacija dobija na značaju i mi već sada ubiramo plodove našeg rada jer u vinariju "Aleksandrović" ali i u druge šumadijske vinarije, već dolaze na desetine i na stotine stranih turista. Oni tragaju za nekim novim egzotičnim mirisima i ukusima jer to su enofili, ljudi koji vole vina. Sa druge strane imamo ljude koji vole hranu, koji vole da istražuju neke nove destinacije - veli Božidar Aleksandrović iz vinarije "Aleksandrović" u Topoli.

Kombinacija plodnog zemljišta, odgovarajuće nadmorske visine i umerene klime Oplenačkom kraju pružaju idealne uslove za dobijanje kvalitetnog grožđa.

- Pored jako specifičnog istorijskog nasleđa, koji je vezan naročito za Oplenac i za Venčačku vinogradarsku zadrugu, vina su jako prepoznatljiva po svom kvalitetu. Mi slobodno možemo da kažemo da se naša vina mogu meriti sa najboljim vinarskim regijama iz celog sveta i bez problema sa vinima iz Bordoa i drugih poznatih regija. Kao što postoje velike vinske regije poput Toskane u Italiji, poput Riohe u Španiji mi se nadamo da će i Šumadija postati jedna od prepoznatljivih regija ovog kraja. Od izuzetnog značaja je i to što će se pokrenuti i ekonomija i privreda u ovom kraju - objašnjava Dragan Reljić, upravnik kraljevske vinarije "Zadužbine kralja Petra I Karađorđevića".

U narednom periodu vinari iz Šumadije planiraju da unaprede svoju proizvodnju dobijanjem još kvalitetnijih vina, a krajnji cilj je plasman proizvoda na inostrano tržište i formiranje brenda po kome će vina iz Srbije biti prepoznatljiva.

Podeli ovu vest

27/06/2015 0 comment

U  Sremskim Karlovacima poslednjeg vikenda u junu održava se tradicionalni FESTIVAL KUGLOFA. Glavno dešavanje na FESTIVALU KUGLOFA je takmičenje u spravljanju kuglofa. Tri prvoplasirana kuglofa se nagrađuju. Kvalitet svakog eksponata ocenjuje stručni žiri. Sva tri dana na centralnom karlovačkom trgu izloženi su kuglofi, karlovačka vina ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti