fbpx

Kosidba na Rajcu, tradicija seoske mobe

Kosidba na Rajcu, tradicija seoske mobe

U prvu nedelju posle Petrovdana, održava se Kosidba na Rajcu, treća po posećenosti manifestacija u Srbiji - odmah iza novosadskog Egzita i Sabora u Guči.

U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljli važan i težak posao. Koliki je značaj kosidba imala govori i to da se početak, a posebno kraj pretvarao u pravu svetkovinu. Najpoznatija i najstarija je, svakako, Kosidba na Rajcu.

Prvo takmičenje kosača na Rajcu se održalo kada i prvi narodni vašar, daleke 1892. godine. Tek mnogo kasnije 1965. i 1967. javlja se ideja i Kosidba na Rajcu postaje turistička manifestacija.

U ovim krajevima običaj je bio da se kosidba na mobu završava do Petrovdana 12. jula, a Kosidba na Rajcu, koja predstavlja simboličan i svečan završetak, održava se uvek prve nedelje posle Petrovdana.

Stari običaj kosidbe i takmičenje najboljih kočača na planinskim livadama Rajca, uz tradicionalni kulturno-umetnički program, narodno prelo i izložbu poljoprivredne mehanizacije, okupljaju svake godine desetine hiljada posetilaca.

Kosidba nije samo puko takmičenje kosača, već prikaz tradicije, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, kosackog ručka na travi.

Ovakav skup nije predstavljao samo završetak jednog važnog posla, već i priliku da se sretnu ugledni domaćini, ugovore poslovi. Mlade devojke i momci su imali priliku da budu viđeni, ašikuju, pa i svadbu ugovore.
Najmlađima je bio izlet za pamćenje.

Smotra ima međunarodni karakter, a do sada su učestvovali kosci iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške... Svake godine učestvuju najbolji kosci iz Slovenije, Republike Srpske i Crne Gore. Izvorne igračke i pevačke grupe iz okolnih sela su u narodnim nošnjama, a ručak od tradicionalnih jela se služi na ćilimima i belim čaršafima.

KOSIDBA 4

U okviru manifestacije je izložba poljoprivredne mehanizacije.

NEDELjA, 17.07.2016.
09.00 Okupljanje kosača
10.00 Kosačka zdravica, nastup pevača, igrača, trubača...
10.30 KUD „Rajac“ Ljig – kulturno-umetnički program
11.00 Otvaranje Kosidbe i defile kosača, ručkonoša, vodonoša...
12.00 Revijalno takmičenje kosača
12.30 Kosidba na Rajcu – takmičarski deo
13.00 Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave
13.30 Demonstracija rada poljoprivredne mehanizacije
14.00 Kosački ručak na okosu
15.00 KUD „Luka Spasojević“ Ljig – kulturno-umetnički program
15.30 Proglašenje pobednika i dodela priznanja
16.00 Izvlačenje nagrada za posetioce
17.00 Etno Art – koncert trubačkog orkestra
18.00 Ivana Selakov i bend – koncert

Podeli ovu vest

31/01/2014 0 comment

Manastir Sopoćani smešten je na samom izvoru reke Raške, oko 15 km zapadno od Novog Pazara. Podigao ga je kao svoju grobnu crkvu kralj Uroš I Nemanjić do 1260. godine, a proširio i obnovio sredinom 14. veka njegov praunuk Dušan. Od nekada većeg manastirskog kompleksa, koji je sačinjavalo više građevina (trpezarija, konaci i dr.) do danas je ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti