fbpx

"Ljubičevske konjičke igre" u duhu tradicije

"Ljubičevske konjičke igre" u duhu tradicije

Ulicama Požarevca  sinoć je krenuo svečani svečani defile učesnika i biće organizovana regionalna izložba konja, čime su otvorene  56. Ljubičevske konjičke igre, najveća turističko-sportska manifestacija u Braničevskom kraju. Odlična je organizacija ove tradicionalne manifestacije i   očekuje se dolazak velikog broja posetilaca.

Prva takmičenja počinju u subotu konjičkim nadmetanjem u izdržljivosti (endurance) "Đeneral Ilija Gojković", a popodnslede događanja na gradskom hipodromu. Najpre kvalifikaciona utakmica u preskakanju prepona, a potom mališani od jedne do sedam godina izvode razne vragolije na konju.

Slede galopske i kasačke trke najboljih domaćih i stranih grla i polufinale jedinstvenog ljubičevskog višeboja gde se takmičari na odabranim konjima nadmeću u gađanju strelom, kopljem i topuzom, seči sabljom i kurirskom jahanju.

U nedelju su finalne borbe i proglašenje pobednika, viteza Ljubičevskog višeboja koji će na dar od gradonačelnika Požarevca dobiti sablju i crveni viteški plašt. Ljubičevske konjičke igre čitave ove sedmice prati i veliki broj kulturno-zabavnih manifestacija.

Ergela Ljubičevo je najstarija ergela u Srbiji, osnovana 1858. godine po naređenju kneza Miloša. Nalazi se na desnoj obali Velike Morave, u blizini Požarevca.

Ljubičevske konjičke igre su prvi put održane 1964. godine u Požarevcu. Jedan od razloga osnivanja je bio orijentacija ergele ka turizmu, pošto je Ljubičevo 1951. godine prestalo biti vojna ergela.

Ovogodišnje igre posvećene su Mihajlu Andrejeviću Andrejki, koji je fudbalsku reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije odveo na prvo svetsko prvenstvo u Montevideu. Bio je doktor i prof. na Medicinskom fakultetu u Beogradu i potpredsednik Fife.

Podeli ovu vest

28/09/2014 0 comment

Lekar i profesor na Medicinskom fakultetu dr Aleksandar Trbović već čitavu deceniju fotografiše identične blizance. Svi njegovi modeli su jednojajčani blizanci, koje je zatekao kod nas ili u inostranstvu. Te fotografije sakupio je u kolekciju nazvanu "Odraz", koja će biti prikazana od 29. septembra u "Progresu", piše "Politikin magazin". ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

11/04/2024 0 comment

Ručno pletene čarape, ukrašene ornamentima, dvopređenim šarama, deo su naše istorije, opšte i pojedinačne, naše podsvesti i našeg bića.Predmet ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti