fbpx

ILINDAN - stari srpski običaji i verovanja

ILINDAN - stari srpski običaji i verovanja

Praznik posvećen Svetom proroku Iliji,koji se rodio u gradu Tesvit i koji se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu.

Mladost je proveo u bogomisliju i izgovaranjumolitvi u pustinji. Zbog tačnog predskazivanja događaja bio je stalno proganjan, naročito od izraelskog cara Ahave i njegove opake žene Jezavelje. Zbog njih, a i da bi pokazao veliku vlast Božju, Ilija izvede mnoga čuda, od kojihneka ostadoše zauvek zapamćena.Jedno od najvećih beše ono kada je zatvorio nebo, pa kiše nije bilo tri godine i šest meseci. Za to vreme provodio je dane u pećini nedaleko od grada Jerihon, u osami. Tu,u zatvorenoj pećini,beše saamo jedan uski otvor kroz koji mu je orao povremeno dolazio,donoseći po nekoliko kapi vode i mrvice hrane iz udaljenih reka i zemalja.Danas se na tom mestu nalazi Manastir Svetog Đorđa Hozeve,čiji monasi održavaju pećinu kao najveću relikviju. Pred smrt,Ilija preseče svojim ogrtačem vodu u Jordanu, potom odredi Jeliseja za naslednika, predade mu ogrtač i uznese se na nebo u ognjenim kolima koje su vukli ognjeviti konji.

Pravoslavni hrišćani veruju da se Sveti Ilija vozi plamenim kolima i zato se kad grmi kaže da to tutnje konji Ilijina. On je taj koji određuje gde će i kad padati kiša,kad će da bude suša. Ovaj svetac donosi oluju i nepogodu,odlučuje kad pucaju gromovi, udaraju munje. Misli se da tada on gađa đavola,jer narod tvrdi da svako mesto koje je munjom pogodio Ilija označava i mesto gde stoji đavo. Priča se da Ilija zaboravi kad je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju, a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gormovima i munjama mnoge štete naneo. Zato se,kad grmi na ovaj dan , kaže:"Prisetio se Ilija."

Do Drugog svetskog rata ovaj dan svečano su proslavljale prištinske ćurčije i priređivali pir o kome se pričalo čitave godine.Kuči,Vasojevići i ostali brđani u Crnog Gori o Svetom Iliji takođe izlaze na sabore , i to posle 10 sati. Obično se narod okuplja na nekoj čistini pored vode, omladina igra i veseli se,a stariji u grupama razgovaraju o letini i opštim stvarima. Na ovim saaborima najviše se prodaju med i proizvodi od meda, rakija i vino.Pred polazak, domaćini se čašćavaju voćem i pićem. Sabori su veoma dostojanstveni i jedna su od retkih prilika da se sastanu prijatelji i rođaci iz ponekad veoma udaljenih i raštrkanih sela.
Sličan običaj ima i narod Pčinje, s tim to se za taj sabor skupe pare, pa se kupi vo ili dosta jagnjića. Onda se obrće ražanj i dobro mezeti.

Takovci priređuju sabore kojima svečano proslavljaju ovaj daan i čine razne stvari da dogodine ne bude oluje i grada.Tako,na primer, tri mladića u toku noći obilaze selo i zakopavaju pile kod porte govoreći:"Bije nas grad, što ne nosimo pile." Ovde se takođe veruje da treba strogo voditi računa da neko ne mrsi u petak pred Svetog Iliju. Ponekad muškarci izlaze pred kuću i pucaju iz puške u oblake Svetog Ilije,a valja zaklati i petla za ručak Iliji.

Med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa majke njime namažu decu po obrazima da budu zdrava. U južnoj Srbiji kažu da će istruliti svi orasi i lešnici ako grmi i pada kiša na ovaj dan. Slavi se kao krsna slava ali se ne kuva žito,jer se smatra da je Sveti Ilija i danas živ.

Autor:Dragomir Antonić,etnolog

 

Podeli ovu vest

30/11/2013 0 comment

U okviru Astronomske opservatorije na Zvezdari naredne godine treba da bude otvoren muzej astronomije, sa teleskopima, durbinima i drugim eksponatima instaliranim još 1887. godine, iz vremena osnivanja jedne od najstarijih naučnih ustanova na prostoru jugoistočne Evrope. Prvi objekat muzeja je završen, ostaju još manji radovi, rekao je Tanjugu ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

27/04/2024 0 comment

Pravoslavni praznik Lazareva subota, koji je uvek u subotu uoči Cveti, u našem narodu se svetkuje kao poseban, a po sadržaju i načinu vrlo živopisan, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti