fbpx

Posetite "Zornića kuću" etno raj

Posetite "Zornića kuću" etno raj

Etno domaćinstvo, restoran i konaci "Zornića kuća", prostire se na tri hektara idiličnog šumadijskog krajolika, sa ne svakidašnjim pogledom na Kosmaj. Samo domaćinstvo ne nudi samo dobru hranu veći i način i ambijent da u njoj uživate.

Birana muzika, žubor vode kao i cvrkut ptica će svakako doprineti tome. Pored velikog izbora tradicionalne trpeze, ponuda restorana podrazumeva i oko 59 vrsta najboljih rakija i oko 70 vrsta vina sa naših prostora i regiona. Nakon svega će vam, sigurno prijati i odmor u konacima; u sobama kategorizovanih sa (najviše za seoska domaćinstva) 4 zvezdice.

zornica kuca 1

Etno kuća se sastoji od restorana koji se nalazi u sto godina staroj i adaptiranoj kući.
Nekoliko prostranih bašti za sedenje ispred i iza kuće u šumi, u pokrivenoj drvenoj bašti su tematski uredjene sa akcentom na prošla vremena.
Možda ta prošla vremena najbolje oslikavaju stari ćilimi rasprostrti po livadama oko restorana na kojima gosti rado leškare posle ručka i ispijaju svoje piće.
Istovremeno naši gosti mogu da osete mirise starih jela koje se spremaju u njihovoj neposrednoj blizini.

Stare pekare, zemljani lonci, sačevi i specijaliteti iz njih prosto mame znatiželjne poglede.

Kuhinja koju negujemo u Zornića Kući je nacionalna kuhinja, sastavljena iz pregršt starih tradicionalnih jela sa prostora cele Srbije.

zornica kuca restoran

Pored velikog izbora sireva, ručno mešenih pita i suhomesnatih proizvoda u ponudi naših predjela naćićete i krompir u gaćama pečen na drva, kao i kačamak od belog i heljdinog brašna. Domaće teleće i jagnjeće čorbe kao i istoimeni sačevi, samo su mali deo onoga što nudimo kao glavni meni. Probaćete tolovce, janiju, piletinu na barajevski način, carsku piletinu i izvaredan roštilj s ćevapom kojim se posebno ponosimo. Preporučujemo domaći ajvar, paradajz sok, domaću turšiju, paprike u pavlaci.

zornica kuca 2

Na meniju je i desetak vrsta kolača za koje bi smo rekli da su isti oni koje jedete kod kuće: koh, baklava, tufahije, štrudle itd. Zadnjih godina trend je vegeterijanska ishrana, gde cemo našim gostima s posebnom pažnjom preporučiti vegeterijanski meni na seoski način. Zelje, heljda, više vrsta pečuraka, tofu sir na grilu, pregršt svežih salata samo su deo iz naše ponude.

zornica kuca 3

Poseban akcenat u ponudi čini 59 vrsta rakija iz Srbije, izmedju kojih izdvajamo rakiju od suvih šljiva, rakija od suvog voća, smokva-urma, muški grom sa Peštera, rakija od anisa, nane, kaludjerske trave itd. Tradicionalno se služe u starim čokanjima. Karta vina broji 70 etiketa sa prostora Srbije, kao i neki manji broj, od skora, iz regiona: Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina... Kafa se služi na trdicionalan način u dzezvi sa kockom i ratlukom posebno. Sokovi su uglavnom iz domaće radinosti i toplo ćemo Vam preporučiti domaći sok od višnje, kupine ili maline, kao i bistre sokove od ružice i mente.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti