fbpx

ZLATNI GRAD na Zlatiboru - strateški turistički projekat

ZLATNI GRAD na Zlatiboru - strateški turistički projekat

U opštini Čajetina i Turističkoj organizaciji Zlatibora rade bez predaha: planina je stekla status najposećenijeg turističkog odredišta u državi,a višemilionska ulaganja u skijališta, hotele, sportske sadržaje, izletišta i restorane daju rezultate.

Planirano je da se tokom narednih deset godina, istovremeno sa izgradnjom najduže panoramske gondole u Evropi, duž njene trase podigne i "zlatni grad", sve sa željom da se broj posetilaca uveća petostruko.

Već predstojeće zime turisti će na Zlatiboru imati sve što požele: uz prijatnu klimu, usred ruže vetrova, mogu da računaju i na smeštaj u novim zdanjima za 21. vek. Ski-centar Tornik dobija nove sadržaje, a hotelijeri najavljuju najpovoljnije cene u regionu.

- Imali smo u letnjoj sezoni porast broja gostiju, a pozitivan trend će se nastaviti i tokom predstojeće zime, uprkos opštoj krizi. U ski-centru Tornik, pored najsavremenije šestosedne žičare, imaćemo i stazu dugu 600 metara za bob na šinama - podseća Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibora. - Obudojevica će ugostiti mlađe skijaše. Ona ostaje omiljeno odredište za porodičnu zabavu i odmor s nekoliko ski-liftova i škola skijanja. Nudi se iznajmljivanje opreme, a postoje i staze za motorne sanke.

Imamo na Zlatiboru i zatvorene bazene i spa-centre, a zdravstveni i sportski turizam su naša najveća prednost. Na platou, nedaleko od autobuske stanice, biće postavljeno skijalište, a posebno uzbudljivo biće za novogodišnje praznike, kada nam dolazi oko 20.000 gostiju, jer će na svakom koraku biti spektakularnih događaja, uključujući i koncerte na Kraljevom trgu.

Za uspeh turizma na Zlatiboru, pored opštinara, najzaslužniji su hotelijeri i investitori koji su uložili milione evra u nove hotele i apartmane, a veći broj "zvezdica" najbolja je pozivnica za goste iz inostranstva. Do sada, najviše ih je bilo s prostora nekadašnje Jugoslavije, naročito iz Republike Srpske.

- Prijatelje iz RS smatramo domaćim gostima. Međutim, primetan je porast broja posetilaca iz Rusije, Grčke, Bugarske... - dodaje Đurić.

- To nije slučajnost. Okrenuli smo se novim tržištima, promovišemo sve prednosti Zlatibora u inostranstvu, pa je broj stranaca u odnosu na prethodni period ove godine već porastao za 20 odsto.

Za goste su otvorena vrata uređenih hotela "Mona", "Palisad", "Olimp", "Mir", "Prezident", "Novakov dvor", "Dunav", "Satelit", kao i odmarališta "Ratko Mitrović". Tu su apartmanske vile i konačišta, a sve više turista traži smeštaj u privatnim apartmanima i seoskim domaćinstvima. Zimske cene još nisu utvrđene. Zasad važe jesenje, što je prilika da veliki broj gostiju za manje novca doživi sve čari Zlatibora i užičkog kraja. Na raspolaganju su im izleti do Drvengrada i Mokre Gore, Tare, kanjona Uvca, Mileševe, Sirogojna ili Stopića pećine, a Zlatibor je najbolje odredište za vraćanje i čuvanje zdravlja, naročito uz programe nadaleko čuvene "Čigote" i pešačke i biciklističke staze.

Kome je gastronomija na prvom mestu, teško će naći ukusniju trpezu od zlatiborske. Domaća zakuska podrazumeva ovdašnji sir, kajmak, pršutu, a tu je i užička "komplet lepinja". Za doručak će domaćini preporučiti kačamak s kajmakom, heljdopitu, dok ne dođe vreme za ručak i svadbarski kupus, jagnjeće pečenje... Dok uživaju u čarima Zlatibora, gosti će sigurno čuti sve o planiranoj izgradnji gondole i "zlatnog grada".

zlatiborska zakuska unutrasnja

- Gradićemo panoramsku gondolu od turističkog centra do skijališta Tornik. Oprema gondole vredna je 9,9 miliona evra, a radovi će koštati dodatnih pet miliona evra - ističe predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. - Sve analize pokazuju da će gondola Zlatiboru doneti 50 odsto više gostiju nego što ih ima sada. A, gondola je samo jedan segment većeg i još ambicioznijeg plana nazvanog "zlatni grad".

"ZLATNI grad" ćemo stvoriti na međustanici gondole kod Ribničkog jezera. Želimo da ceo poduhvat bude završen za 10 godina, i tada ćemo imati milion posetilaca godišnje i 10 miliona noćenja - kaže Milan Stamatović. - U okolini polazne stanice na Obudojevici, placevi malo veći od 50 ari dostižu cenu od milion evra. Jedan takav plac već je prodat, a do Nove godine ćemo oglasiti prodaju još tri slične parcele. U budućnosti želimo da izgradimo i akva – park.

vise

* "Mona" - soba: od 5.300 do 6.600. Apartman: od 10.100 do 13.400.

* "Olimp" - soba: od 3.750 do 4.900. Apartman: od 4.400 do 6.500.

* "Palisad" - soba: od 2.500 do 4.700. Apartman: od 3.000 do 6.100.

* "Mir" - soba 1/3: 3.780. Apartman 4.170.

* "Čigota" - soba: od 2.500 do 4.000. Apartman: 3.300.

* Noćenje u sobama: od 800 do 1.200.

* Najam kuće ili apartmana: od 2.000 do 7.000.

* Cene su u dinarima, jednodnevni polupansion po osobi

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

18/04/2024 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti