fbpx

Izložba: lična biblioteka patrijarha Pavla

Izložba: lična biblioteka patrijarha Pavla

Povodom sto godina od rođenja pokojnog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Pavla, u četvrtak 11. septembra u Narodnoj biblioteci Srbije biće otvorena izložba posvećena ličnoj biblioteci patrijarha Pavla.

Izložbu koja će biti otvorena do 15. novembra, otvoriće patrijarh srpski Irinej, najavila je danas Narodna biblioteka Srbije.

Biće predstavljen veoma bogat i jezički raznovrstan fond koji broji oko 9.000 jedinica bibliotečke građe, navodi se u saopštenju.

Izložena su dela čiji je autor patrijarh Pavle, bogoslužbene knjige sa njegovim rukopisnim beleškama, različita izdanja Biblije, knjige iz oblasti teologije i one koje osvetljavaju druge religije.

Izdvojene su knjige i iz različitih oblasti znanja koje su bile predmet interesovanja patrijarha Pavla, kao i one posebno koričene njemu u čast.

Prema najavi, posetioci će biti u prilici da vide i veliki broj autografa patrijarha Pavla kojima je on označavao svoje knjige kao i njegov ekslibris.

patrijarhPavle 1
Lična biblioteka patrijarha Pavla pripada fondu Biblioteke Srpske patrijaršije, ima status kulturnog dobra i čuva se u prostorijama konaka manastira Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici, u kojem je patrijarh Pavle sahranjen.

Sređivanje i obrada njenog fonda i izrada štampanog kataloga čiji je prvi tom u pripremi za izdavanje, povereni su stručnjacima Narodne biblioteke Srbije koji na ovom značajnom zadatku istrajno rade već gotovo dve godine, navodi se u saopštenju.(Beta)

Podeli ovu vest

06/11/2016 0 comment

Rajačke pimnice u selu Rajac se smatraju jedinstvenom atrakcijom jer predstavljaju pravi mali grad vina. Rajacke Pivnice su vinogradarsko naselje, drugo selo meštana sela Rajac, u kome su pre svega podrumi za vino. U novije vreme za Rajačke pivnice se sve češće koristi naziv pimnice, nemojte se zavarati zbog naziva pivnice, ovo ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti