fbpx

"Pukovske i dobrovoljačke zastave iz Velikog rata" - barjaktari čuvali čast vojske i otadžbine

"Pukovske i dobrovoljačke zastave iz Velikog rata" - barjaktari čuvali čast vojske i otadžbine

U okviru obeležavanja Dana Vojnog muzeja, kao i 100. godišnjice od Prvog svetskog rata u Vojnom muzeju otvorena je izložba "Pukovske i dobrovljačke zastave iz Velikog rata", autora Anđelija Radović.

Pod pukovskim i dobrovoljačkim zastavama, okićenim brojnim dobijenim odlikovanjima, izvojevane su pobede u dva balkanska i Prvom svetskom ratu.

Na tom putu vernost prema vojničkoj zastavi bila je jedna od svetih dužnosti svakog vojnika, naročito barjaktara koji je, čuvajući barjak, čuvao čast vojske i otadžbine.

Uredbom o zastavama iz 1906. i 1908. uoči balkanskih ratova za srpske pukove izradjene su nove vojne zastave tako da je na srpskoj trobojnici sa jedne strane svilenim koncem izvezen grb Kraljevine Srbije, a s druge lik svetog apostola Andreja Pravozvanog.

S obe strane stoji i krilatica "Za kralja i otačanstvo - s verom u Boga", a zastave su se razlikovale samo po nazivu puka i lente.

U dva navrata, tokom 1911. kralj Petar Prvi Karađorđević i ministar vojni general Stepa Stepenović uručili su, uz vojnički protokol na Banjici, 51 zastavu srpskim pukovima, navela je u katalogu izložbe njen autor.

Vojni muzej, smešten na Beogradskoj tvrdjavi, nalazi se u zgradi podignutoj 1924. za namene Vojnogeografskog instituta, koja mu je 1956. ustupljena i predstavlja jedan od simbola Kalemegdana.

Prva muzejska postavka otvorena je 1904, povodom 100-godišnjice Prvog srpskog ustanka, a potom se ta institucija, između ostalog, predstavila i na Balkanskoj izložbi u Londonu 1907. godine.

Sa 100 odabranih istorijskih predmeta, među kojima su bile zastave iz oba srpska ustanka iz 19. veka, privukao je, kako navode hroničari, pažnju ne samo vojne i kulturno istorijske javnosti već i brojnih građana.

Zgrada muzeja porušena je u Prvom svetskom ratu, a evakuisane zbirke dobrim delom su stradale ili zaplenjene da bi kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 1934. izdao Uredbu o obrazovanju Vojnog muzeja u Kraljevini Jugoslaviji.

Nova postavka je otvorena 1937. godine da bi tokom Drugog svetskog rata muzejske zbirke, dobrim delom bile uništene ili poharane. U novim uslovima, posle Drugog svetskog rata, pristupilo se prikupljanju predmeta, naročito iz tog oružanog sukoba tako da je značajno povećan muzejski fond.

Vojni muzej danas poseduje oko 30.000 predmeta sistematizovanih u 12 zbirki kao i impozantnu fototeku sa oko 100.000 fotografija.

Ta institucija raspolaže i bibliotekom sa fondom od oko 15.000 naslova iz istorije, arheologije, istorije umetnosti, muzeologije...kao i više od 5.000 časopisa.(Tanjug)

Podeli ovu vest

26/08/2016 0 comment

Mаnаstir Vitovnicа se nаlаzi 13 km severoistočno od Petrovcа, u аtаru istoimenog selа. Leži nа reci Vitovnici, po kojoj je svаkаko i ime dobio, ispod sаmih Homoljskih plаninа. Okružuje gа lep i živopisаn krаj, bogаt šumom i izvorskom vodom. Sаzdаn je pod sаmom stenom brdа Vrаnj, а sаmo petnаestаk metаrа južno od crkve teče Vitovnicа, ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti