fbpx

Viđeni ste za Ivanjicu - počela "Nušićijada"

Viđeni ste za Ivanjicu - počela "Nušićijada"

U Ivanjici je počeo tradicionalni festival kulture i zabave - Nušićijada. Centralna tema je veliki jubilej, 110 godina od izgradnje Kamenog mosta, najvećeg jednolučnog mosta na Balkanu pa je zvanični naziv festivala "Premošćavanje".

Ovogodišnja "Nušićijada" svojim programskim sadržajima - pozorišnim predstavama, koncertima, uličnim performansima, izložbama i edukativnim sadržajima nastoji da kreira jedinstveni spoj puteva, ljudi, kultura i nacija, stoji u najavi manifestacije.

Muziku iz celog sveta izvodiće novosadski Big Bend i Bojana Stamenov, Zemunski kamerni orkestar, latino bend "Mambo Stars" i kamerni sastav "Intermeco", a festival će zatvoriti koncert starogradske muzike.

Pozorišna predstava "Majstori, majstori" Gorana Markovića u režiji Milana Karadžića ponovo će dovesti Pozorište "Boško Buha" na daske ivanjičke velike scene, a komad će biti izveden u čast preminulog Milorada Mandića Mande.

Premijeru na festivalu imaće predstava "Generalna proba Nušića" u režiji Miljana Prljete, a na programu će biti i kabare "Cimet i vanila", kao i "Sumnjivo lice" u režiji Vojkana Arsića i produkciji Centra E8, Mikser hausa i festivala "Nušićijada".

Za neophodnu dozu humora i satire pobrinuće se Zoran Kesić i ekipa Njuz.net, stend ap komičari Srđan Dinčić i Darko Mitrović i učesnici Konkursa za najbolju kratku satiričnu priču.

Biće predstavljena knjiga "Ivanjičani u slici i priči", kao i publikacija "Moravička premošćavanja", koje će biti i vizualizovane kroz izložbene postavke i oživljene kroz razgovore.

Za najmlađe pripremljene su predstave, interaktivne i edukativne radionice, igrarije i animacije.

Na ulicama će se odvijati performans "Most pogleda", ispred scene "Okruglo, pa na ćoše" plesati varoške igre, na fudbalskom stadionu igrati šaljiva utakmica, a u čitavoj varoši i kafanama bez fajronta živeti trodnevni festivalski režim koji, nakon preuzimanja ključeva grada, "zavodi Branislav Nušić".

nusic u ivanjici

Podeli ovu vest

15/05/2014 0 comment

Štraparijada" je svojevrsna izložba vučnih konja, odnosno takmičenje u izvlačenju stabala. Pre zvaničnog dela u kojem vučni konji treba da povuku teška debla, održava se i defile ovih snažnih životinja. „Štraparijada" je izvorno nastala u Zapadnoj Bosni, odakle se proširila na susednu Hrvatsku i Srbiju. Malo je poznato da je upravo organizator ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti