fbpx

Ljubimac: LAJKA, pouzdan čuvar i lovac

Ljubimac: LAJKA, pouzdan čuvar i lovac

Lajka, neverovatan ruski pas pripada velikoj porodici špiceva, potomaka sojeničkog psa, koji su se razvili u raznim oblastima severne Evrope.

Razlikujemo tri varijeteta lajki: rusko-evropsku, zapadnosibirsku i istočno sibirsku. Rusko-evropska lajka potiče iz najsevemijih delova Evrope a najviše se razvila u centralnom delu Rusije.

Istočnosibirska lajka dolazi iz velikih šuma u istočnoj Rusiji a zapadnosibirska lajka potiče iz oblasti severno od Urala. Ovi psi imaju čvrst karakter. Uvek su na oprezu.

Pošto su nepotkupljivi, verni, veoma isključivi i posebno nepoverljivi prema strancima, veoma su dobri čuvari. Nemirni su i bučni, pa nisu stvoreni za život u stanu.

Sva tri varijeteta poseduju odlike nordijskih špiceva ali i razlike koje potvrđuju potrebu postojanja tri različita standarda.

Rusko-evropska lajka visoka je najviše 58 cm do grebena. Veoma je živahna. Njena dlaka je ravna i oštra, veoma zgusnuta u predelu glave i ušiju, malo duža na ostalim delovima tela i formira okovratnik. Poddlaka je gusta. Dlaka može biti crne boje, žućkastosmeđe prošarano crnim, belo, tamna biber-so boja sa belim mrljama ili bela sa tamnim mrljama. Rep je uvijen na leđima u obliku prstena ili srpa.

Istočnosibirska lajka ima guste brkove. Visoka je do 63 cm do grebena. Dlaka je duga, a poddlaka vunasta i gusta. Nosi divan okovratnik.

Zapadnosibirska lajka takođe ima jake brkove. Dugačka je najviše 60 cm do grebena. Ima oštru dlaku koja pokriva veoma razvijenu poddlaku.

Dlaka može biti bela, riđa prošarana crnim, ili biber-so. Crna i bela boja krzna su takođe dozvoljene.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti