KOMBUHA - čudotvoran eliksir

KOMBUHA - čudotvoran eliksir

Napitak od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj napitak sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi.

Gljiva mora da se gaji u rastvoru čaja, proizvodeći glukuronsku, mlečnu i sirćetnu kiselinu. Prva potpomaže stvaranje nekolicine važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka, kao i heparin, dok je mlečna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo. Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za ljudsko telo. Deluje i kao prirodni antibiotik.

NAPITAK KOMBUHAkombuha u čaju,idealno letnje osveženje

Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra napitka od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja,poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je,takođe, da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava ureju, šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičkih smetnji (povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme i krsta), nepravilnosti u radu želuca, jetre i bubrega, kostobolje, arterioskleroze, oboljenja kože. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, povećava imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje bolove, mada se neposredno posle pijenja ovog čaja može osetiti vrućina ali, to je znak da je ubrzan krvotok, što će pomoći prošisćavanje organizma od toksičnih hemikalija i tecnosti. Pomaže i astmatičarima i obolelim od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa,zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.

 Sastav

Ima istinsko bogatstvo napitka kombuhe. Sadrži kiseline koje sintetizuje naša jetra: glukoronsku kiselinu, L-mlečnu kiselinu, folnu kiselinu, sirćetnu kiselinu, zatim proteine, ugljene hidrate, saharozu, glukozu, fruktozu, C vitamin, vitamine B kompleksa (B1, B2, B5, B6, B12), nijacin, antibiotske materije, kao i ostatke ekstrakta čajne mešavine (koja se upotrebljava pri pripremi kombuha napitka).

Dejstvo

1.- Čajna gljiva je široko poznata u svetu.. Čajnu gljivu zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Kvasci iz šećera stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Pri tom kvasci saharozu pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogućuju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu, koja štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama. Vrsta kvasaca koja učestvuje u ovoj simbiozi zavisi od geografskog područja u kome se čajna gljiva gaji.

Sposobna je da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin,L- mlečna kiselina, glukonska, i glukoronska kiselina, voćne kiselin (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv čudesna gljiva i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.

Vitamin B1 (tiamin) pomaže održavanje mreže nervnih vlakana u organizmu. Zajedno sa vitaminom B2 i B6 redukuje depresiju i gubljenje pamćenja. Vitamin B2 (riboflavin) pomaže ćelijama da koriste kiseonik. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte. Niacin proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona. Pantotenska kiselina smanjuje broj sedih vlasi. Pridoksin važan je za održavanje jakog imunološkog sistema. Pomaže formiranje belih krvnih zrnaca koja su najveći borci protiv infekcija u organizmu. Vičin 812 ne samo da smanjuje nivo zacepljenosti arterija -aminokiselinski homocistein, već menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprečava pojavu raka.

Korišćenje vitamina B12 postaje ozbiljnije starenjem organizma, jer mu je teško da ga apsorbuje, pa je potrebno povećati njegovo unošenje. Biotin (vitamin H) pomaže prilikom razlaganja masti. Pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona. Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ovog vitamina ogleda se u lošoj krvnoj slici.
Vitamin C je supstanca koju kao i druge vitamine organizam ne može da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju., kože, krvnih sudova. L. mlečna kiselina reguliše ćelijsko disanje, sprečava stvaranje ćelija kancera. Reguliše pH krvi. Glukaronska kiselina stvara se u zdravoj jetri a dosadašnji pokušaji da se sintetički stvori nisu uspeli.

Njena uloga u organizmu je da vezuje otrove nastale u organizmu u procesu metabolizma i unete spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Takođe, ona je i jedna od komponenata heparina koji održava nivo gustine krvi. Usninska kiselina ima jake antibiotske efekte. Smatra se da sprečava rast ćelija tumora. Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama pri čemu se formira veliki broj proteina. Prisustvo cisteina i metionina, u kombuha napitku je veoma bitno, jer metionin pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.

Napitak kombuhe je aktivan prema nekim stafilokokama. Iz napitka kombuhe izolovane su sve supstance pod nazivom baktericidin i preparat MM. Primenjuju se u lečenju stomačnih bolesti.

2.Najvazniji sastojak je glukoronska kiselina koju moderna nauka još nije uspela da sintetizuje.Zdrava jetra prirodno stvara ovu kiselinu koja ima ulogu da pročišćava krv, vezujući za sebe otpadna jedinjenja iz krvi, nastala u organizmu u procesu metabolizma kao i ona uneta spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Međutim, naša jetra najčešće ne može da luči glukoronsku kiselinu u dovoljnoj količini, jer je njeno pravilno funkcionisanje narušeno toksinima unetih u nju putem vode, hrane i vazduha, kao i stresom. Zbog toga se čovek oseća umorno, malaksalo, pospano, a dugoročno posmatrano ovakvo stanje dovodi do ozbiljnih hroničnih oboljenja.Osim toga, glukoronska kiselina je i jedna od komponenti heparina koji održava nivo gustine krvi.

Zahvaljujući velikoj koncentraciji glukoronske kiseline, NAPITAK OD KOMBUHE pročišćava krv, čime se i jetra regeneriše i relaksira. Redovnim korišćenjem ovog preparata, poboljšava se i podstiče prirodno samočišćenja organizma i oslobađanje od radioaktivnih elemenata, dolazi do jačanja imuniteta čime se smanjuje rizik od bolesti i povećava se prirodna vitalnost i energija.

Drugi važan sastojak NAPITAK OD KOMBUHE je L-mlečna kiselina (reguliše ćelijsko disanje), za koju je poznato da predstavlja jedno od najjačih antikancerogenih supstanci, te je ovaj preparat odličan kao prevencija protiv kancera. Reguliše pH krvi.
Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ove kiseline ima za posledicu lošu krvnu sliku.
Vitamin C organizam ne može sam da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova.
Kompleks B vitamina izuzetno dobro deluje na nervni sistem: hrani i održava mrežu nervnih vlakana, pomaže ćelijama da koriste kiseonik, redukuje depresiju i gubljenje pamćenja, odstranjuje štetne hemijske produkte iz organizma nastale kao posledica stresnih stanja. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte.
Niacin proširuje krvne sudove, povećavadotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i formiranju hormona. Pridoksin pomaže formiranje belih krvnih zrnaca važnih u borbi protiv infekcija u organizmu, te znatno doprinosi održavanju jakog imunološkog sistema. Ovaj jedinstven je proizvod za veoma kratko vreme uspešno:

Dejstvo kombuhe

* Reguliše crevne aktivnosti (naročito tvrdokorne zatvore creva) i normalizuje crevnu mikrofloru
* Poboljšava proces varenja i usvajanja hrane
* Sprečava pojavu hemoroida
* Stabilizuje krvni pritisak, nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi
* Povećava smanjene vrednosti gvožda
* Povećava elastičnost vena i arterije
* Jača mikrocirkulaciju u krvi (i u najsitnijim krvnim sudovima koji se nalaze npr. u očima)
* Ublažava grčeve u mišićima
* Uklanja pesak i otapa kamen u žuči i bubrezima (pročišćava i regeneriše bubrege, odstranjujući toksine koji se talože u njima usled raznih terapija lekovima)
* Reguliše funkciju prostate
* Snižava telesnu temperaturu povišenu zbog raznih oboljenja
* Pokazuje snažno antiseptičko dejstvo zahvaljujući prisustvu prirodnog antibiotika (efikasan u ispiranju gnojnih i inficiranih rana)
* Čisti pluća i odstranjuje sekret iz disajnih puteva koji se javlja kod pušača, pri prehladi ili bronhitisu
* Kosi vraća prirodnu boju i gustinu (Biotin - vitamin H pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona)
* Zateže i pobojšava izgled kože, obnavlja sluzokožu
* Povećava energiju sportista i ljudi izloženih fizičkim i umnim aktivnostima

Sportisti je zovu "energetska bomba" jer 15 min nakon uzimanja organizam dobija izuzetnu energiju usled brze detoksikacije. Prokrvljenost mišića je mnogo jača i redovnim korišćenjem, uz fizičko vežbanje, dobija se na kvalitetnoj mišićnoj masi, bez upotrebe steroida.

Zoran Jovanović Neven,autor jedinstvenog programa za revitalizaciju organizma sa 17 metoda

 

Podeli ovu vest

19/11/2014 0 comment

Kada se približavate manastiru Visoki Dečani pogled na okolna brda posebno će vas očarati. Brda obrasla pitomim kestenom sa bujnom i velikom krošnjom i duguljastim, krupno nazubljenim listovima koji ne opadaju sa stabla sve do proleća, krase ovaj netaknuti ...

13/12/2019 0 comment

Manifestacija pod nazivom „Srpski sto posne hrane“ održava se svake godine tokom Božićnog posta. Takmičarskog je karaktera, a učesnici se ...

25/01/2020 0 comment

 Ovo je vrlo lep kolač, jednostavan za pripremu, idealan za zimske dane,kada će vas osvežiti miris borovnica,koje su sada dostupne smrznute,a u ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

16/10/2019 0 comment

Selo Vinča, podno Oplenca, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!