fbpx

Marcipan kuglice

Marcipan kuglice

Vjeruje se da marcipan potiče iz Persije (Irana) i da su ga u Evropu doneli Turci, ali ipak postoji nadmetanje Mađarske i Italije oko porekla.

Marcipan je postao svetski specijalitet koji je zbog visokog sadržaja badema, vrlo hranjiva namirnica bogata korisnim sastojcima.

Potrebno je:

200 g presnog neoljuštenog badema,
100 g šećera u prahu,
3 kašike kristal šećera,
1 kašika vode,
sok od pola limuna

Badem se ubaci u šerpicu sa ključalom vodom i prokuva se nekih 2 minuta, tek toliko da se ljuska odvoji. Ne ostavljati ga da se duže kuva da ne bi previše odmeknuo. Procedite ga i prelijete hladnom vodom. Skinete mu ljusku.

Oljušten badem se stavi u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavi se u rernu nekih petnaestak minuta na 50°C da se osuši. Osušen badem se samelje na mašini za orahe.

Zatim se u mleveni badem doda šećer u prahu, sve se promeša i stavi se u mikser ili mašinu za seckanje i sve se još 2-3 minuta dobro izmiksuje da se dobije ujednačena smesa.

U manju posudu stavite šećer, vodu i sok od limuna. Ostavite da provri dok se šećer ne istopi.

Od samlevenog badema i šećera rukama mesiti smesu uz dodavanje šećernog sirupa po potrebi, dok ne dobijemo glatku masu koju ćemo oblikovati.
U ovo se mogu dodati i različite začini, kao što su npr. aroma gorkog badema, karanfilić, muskatni oraščić ili cimet.U masu od badema i šećera možete dodatiti i komadiće sušenog voća, sve još jednom dobro umesiti i praviti kuglice koje ćete preliti istopljenom čokoladom.

 

Podeli ovu vest

05/11/2017 0 comment

Starinski recept za slatkiš od dunja-kitnikez tradicionalno se čuva u Vojvodini, jer je na području naše plodne ravnice počeo da se priprema u doba Austro-Ugarske i do današnjeg dana je nzaobilazan na trpezama, naročito sada u jesenje ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti