fbpx

"Krcko oraščić"-fenomenalna torta!

"Krcko oraščić"-fenomenalna torta!

Predstavljamo vam recept za tortu "Krcko Oraščić" primabalerin Olge Jesine.Zbog neverovatne lepote telesnih proporcija, figure "labuda", izgrađenog i usavršenog baletskog peterburškog stila, balerina Olga Jesina je već nekoliko godina prima balerina Marijinskog teatra,legendarnog baleta Čajkovskog "Krcko oraščić".

Za pripremu ove fenomenalne torte potrebno je:

Kora:

4 jaja/razdvojiti belanca od žumanaca
70 gr šećera
70 gr mlevenog lešnika
50 gr skroba

Fil:

250 ml. slatke pavlake za krem
2 kašike šećera u prahu
1 kašika orahovog likera ili francuskog konjaka
50 gr pralina / 50 gr. lešnika + 2 kašike sirupa
za sirup: 1.5 kašika šećera + 1.5 kašika vode
50 gr. lešnika za ukrašavanje torte

Kalup za tortu prečnika 26 cm

Dno kalupa pokriti pek papirom - ničim ne mazati.

Priprema:

Kora: Lešnik i skrob samleti da samleveni prah bude kao brašno i 2 puta prosejati. 35 grama šećera umutiti sa žumancima, a još 35 grama šećera umutiti sa belancima. Žumancima dodati 1/4 belanaca.

Mešati blago lopaticom odozdo ka vrhu i u krug. Sjednjenim žumancima i belancima dodati 1/3 lešnika sa skrobom + polovinu ostalih žumanaca, ponoviti proceduru, na kraju dodati «brašno» od lešnika i skroba.

Na kraju dobijamo ujednačenu masu. Staviti testo u kalup, okrenuti ga nekoliko puta u pravcu strelice na satu da se ne stvara kupola i peći u rerni na 170 stepeni 25-30 minuta.

Proveriti čačkalicom da li je pečena.

Gotov biskvit bez vađenja iz kalupa odmah prevrnuti i sačekati da se ohladi. Zatim obrezati po krugu i odvojiti kalup. Biskvit će malo ulegnuti zato što je napravljen bez brašna!

Dok se biskvit peče mogu se pripremiti praline:

Pripremiti sirup: staviti šećer u vodu i prokuvati 1 minut. U orahe dodati 1,5 kašiku sirupa i dobro promešati. Staviti na pekarski papir i peći u rerni na 175-180 stepeni dok ne požuti.

Ohladiti i samleti.

Krem: Dodati 3 kašike slatke pavlake u praline i dobro promešati. Dodati liker. Ostatak slatke pavlake umutiti sa šećerom, dodati praline i još jednom umututi mikserom. Da bi površina torte bila lepa i ravna bolje je prevrnuti gornju stranu biskvita na dole. Biskvit ne treba seći, zato što će i tako sve da upije.

Koru premazati sa filom i posuti je mlevenim orasima.

2-3 sata tortu hladiti u frižideru ili 30 min. u zamrzivaču!

Podeli ovu vest

09/01/2014 0 comment

Vitezovi,čuvari vinograda-pudari, uvek su umeli i hteli da naprave lepo jelo. Suština ovog specijaliteta je da mu odličan ukus daju začini, koje su oni dodavali po svojoj želji,jednostavno ubacivali sve ono što imaju. Ovaj paprikaš se pravi i u drugoj ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti