fbpx

"Bićemo prvaci sveta!" - film i serija o zlatnim košarkašima

"Bićemo prvaci sveta!" - film i serija o zlatnim košarkašima

 "Bićemo prvaci sveta" film i serija  o osnivačima čuvene jugoslovenske škole košarke i prvoj zlatnoj medalji na prvenstvu u Ljubljani, 1970. godine, počeli su da se snimaju u Beogradu, u režiji Darka Bajića.

Scenario je napisao Nebojša Romčević u saradnji sa Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji Zvonimira Šimuneca koji je ujedno autor i sa Dejanom Petrovićem producentom ovog projekta.

 Glavne uloge pionira košarke na ovim prostorima tumače mladi glumci. Ulogu Nebojše Popovića, koji je kao "prvi među jednakima" pokrenuo košarkaški bum u bivšoj Jugoslaviji igra Strahinja Blažić. Miloš Biković je u ulozi Radomira Šapera, predsednika Košarkaške federacije Jugoslavije. Aleksandar Radojičić tumači lik Bore Stankovića, koji je bio prvi čovjek FIBA, dok je Marko Janketić u ulozi Aleksandra Nikolića, tvorca jugoslovenske košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.

marko janketic

 foto:MONDO/Goran Sivački

"Bićemo prvaci sveta" je priča o četiri pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi. Centralni događaj je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani , 1970. godine, između timova Jugoslavije i SAD. Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san: prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Film je smešten u dva različita vremenska perioda: u sadašnjem i u sećanjima Nebojše Popovića. Njihov životni put počinje još od Drugog svjetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mesto oslobođeno od politike. Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni trijumf vere koju je njegovao 25 godina, još od kada je košarku igrao u vojničkim čizmama, ili čak bez ikakve obuće. Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč.

Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoje Korać, poginuo je godinu dana pre utakmice, a glavni igrač i kapiten tima Ivo Daneu je povređen, tako da su nosioci igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke. Sadašnje vreme obiluje ogromnim očekivanjima cele nacije, uključujući i političko vođstvo zemlje. 23. maj 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani poslije niza srebrnih odličja.

Pobeda nad američkim timom je mnogo više od same sportske pobede. Jugoslavija trijumfuje, u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cela zemlja je u transu. Naravno, istorija ovoj priči daje gorak ukus uzaludnosti. Želja autora je da pričom o košarci ispričaju priču o predanosti, zajedništvu i fanatizmu grupe ljudi, veri u snagu sporta i entuzijazmu koji je u međuvremenu nestao.

Podeli ovu vest

02/12/2014 0 comment

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je  da je u novom broju „Istorijskih svesaka", koji je posvećen Srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, naznačajnije to što obiluje mnoštvom podataka koji potkrepljuju ideju da je srpska vojska bila dobro organizovana. „Hipotetičke teorije govore da bi nas bilo 40 miliona da nismo ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti