fbpx

Izložba "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića"

Izložba "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića"

"Jedna francuska epizoda Save Šumanovića", nastala u saradnji sa Galerijom slika "Sava Šumanović" u Šidu, Francuskim institutom u Srbiji i istoričarkom umetnosti prof. dr Lidijom Merenik, biće otvorena danas u Galeriji Matice srpske.

Na otvaranju će govoriti upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" Vesna Burojević i Merenik, dok će izložbu zvanično otvoriti direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen.

Do 7. maja na izložbi će biti predstavljena 24 umetnička dela Save Šumanovića iz kolekcija šidske galerije, Galerije Matice srpske i iz privatnog vlasništva.

Izložene slike i crteži, nastali 1929. godine u Parizu, su jedan segment Šumanovićevog rada koji zauzima značajno mesto u rasvetljavanju stvaralačkog puta ovog umetnika, navedeno je u saopštenju Galerije Matice srpske.

Pariz kao centar umetničkog i kulturnog života Evrope privlačio je brojne srpske umetnike među kojima je bio i Šumanović. Tokom dvadesetih godina 20. veka u Parizu je boravio tri puta.

Šumanović je otputovao u Pariz u jesen 1928. godine nakon uspešne samostalne izložbe u Beogradu na kojoj je predstavio svoje pariske radove, čuvene slike "Pijana lađa" i "Doručak na travi", kao i šidske pejzaže nastale te godine.

Kritika i publika su pozdravili izložbu, sve slike su rasprodate što je Šumanoviću omogućilo da po treći i poslednji put boravi u Parizu.

Po dolasku, pronašao je prostor za novi atelje koji je svojim mističnim svetlom naveo Šumanovića da slika u novom stilu.

Takođe, počeo je da upotrebljava slikarski nož umesto četkice stvarajući materiju od gustih nanosa boje.

Svetlo i boja dobili su novo značenje na njegovim slikama, a prema rečima samog slikara, poslednji boravak u Parizu bio mu je najlepši.

Učestvovao je i uživao u umetničkom i boemskom životu evropske prestonice kulture.

Boraveći u kafanama na Monparnasu, družio se sa umetnicima iz celog sveta.

Slikao je pejzaže iz okoline Pariza, obalu Sene, čuveni Luksemburški park, prizore iz Normandije, zatim aktove najpoznatijih pariskih modela - Kiki i Ajše, ali i prizore kafana i pariskih noći.

Međutim, usled opštih i ličnih prilika Šumanović, koji se nekada izjašnjavao kao veliki frankofil, postao je razočaran i svoj francuski potpis je zamenio ćiriličnim.

U martu 1930. godine zajedno sa majkom napustio je Pariz i vratio se u Šid.

Izložbu prati publikacija "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića" koju potpisuju Vesna Burojević i dr Lidija Merenik.

Tokom trajanja izložbe biće priređen bogat prateći program namenjen kako mlađoj, tako i starijoj publici: predavanja, stručna vođenja, edukativne i kreativne radionice za decu i mlade, kao i muzičko veče.

Podeli ovu vest

19/02/2017 0 comment

Čitavom gomilom konkretnih primera prof.dr Lazo M. Kostić dokazuje da „u aktima Vatikana nijedan kraj gde žive Srbi nije tako ostentivno označavan srpskim kao Boka Kotorska. Za oznaku vere ne kaže se nikad pravoslavna, nekad samo šizmatička ili grčka, a najčešće srpska ili srbijanska. Da se u Boki srpski disalo i srpski ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti