fbpx

Na rudniku arheolozi pronašli ostatke srednjovekovnog grada

Na rudniku arheolozi pronašli ostatke srednjovekovnog grada

Na lokalitetu Drenje na Rudniku,arheološkim iskopavanjem otkriveni su ostaci srednjovekovne naseobine koja je imala najmanje tri crkve. Pronađeno je i više od 100 skeleta, najverovatnije iz 14. i 15. veka. Stručnjaci veruju da su otkrili srednjovekovni grad Rudnik! Međutim, zbog nedostatka sredstava istraživanja će biti obustavljena 23. avgusta.

Srednjovekovni rudarski i trgovački grad Rudnik nalazio se na lokalitetu Drenje, na istoimenoj planini, potvrđeno je najnovijim arheološkim istraživanjima.Rukovodilac projekta arheolog Dejan Radičević rekao je agenciji Beta da su u najnovijim iskopavanjem nađeni ostaci srednjovekovne naseobine koja je imala najmanje tri crkve, a nađeno je i više od stotinu skeleta u grobovima, najverovatnije iz 14. i 15. veka.

rudnik planina unutrasnja slika

„Nađene su velike srednjovekovne iskopine gde je sahranjivan i deo stanovnika Rudnika nesrpskog porekla, koji je tu boravio zbog trgovačkih, diplomatskih i drugih poslova", smatra Radičević.

Prema njegovim rečima, dokumenta i materijal nedvosmisleno ukazuju da je pre otomanske vladavine grad cvetao i slobodno živeo, s visokim standardom stanovnika, što se zaključuje na osnovu stambenih građevina.
Zbog rudnog bogatstva i geografskog položaja, na Rudniku su pored starosedelaca Srba živeli i Dubrovčani, Kotorani, Grci, Mlečani, Sasi i Ugri.

Istraživanja na Rudniku biće obustavljena 23. avgusta, zbog nedostatka novca.

Arheološka iskopavanja na lokalitetu Drenje sproveo je Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca sa ekipom arheologa koju predvodi Dejan Radičević.

Najnovija otkrića, ističu stručnjaci, potvrđuju pretpostavke Jana Šafarika iz 1865. godine, koji je verovao da je na lokalitetu Drenje bio srednjovekovni grad.

Podeli ovu vest

09/08/2013 0 comment

Pantelijevdan je posvećen svemilostivom Pantelejmonu koji se rodio u Nikomidiji u 4.veku. Bio je lekar i u ime Gospodnje činio je razna isceliteljska čuda.Stradao je u vreme progona hrišćana , a za njegovu smrt je vezana legenda po kojoj je posečen ispod jedne masline u trenutku kad se molio Bogu.Prvi udarac džlatove sekire pade na njegov ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti