fbpx

Jadarsko mesto Tršić, najpoznatije selo u Srbiji

Jadarsko mesto Tršić, najpoznatije selo u Srbiji

 U podnožju planine Gučeva, rasuto je jadarsko seoce Tršić, rodno mesto oca naše novije književnosti Vuka Stefanovića Karadžića. Od Vukove porodice u Tršiću nema nikoga. Krajem XIX veka zapustela mu je i do temelja propala i sama kuća. Između dva svetska rata raspoznavalo se još samo ognjište, na koje su meštani bili postavili veliku hrastovu krstaču.

Godine 1933 kulturno-prosvetna društva iz Loznice i Šapca obnovila su, iz osnrva Vukovu kuću iznad sačuvanog ognjišta. Godine 1948 država je otkupila okolno imanje, koje je nekad pripadalo Vukovoj porodici, podigla još dve zgrade, i zasadila dvorište plemenitim voćkama.—

Tršić je sa Loznicom spojen krivudavim asfaltnim putem dugim 7 km, kojim mnogobrojne đačke i omladinske grupe dolaze na svojevrsno kulturno hodočašće.

Pored Vukove rodne kuće, obnovljene 1933.god., sada se u zaštićenom prostoru nalazi etno selo sa mnogim sadržajima, počev od muzeja, galerija, crkve, do ugostiteljskih objekata u kojima se nude srpski specijaliteti kojima retko ko može da odoli.

Vuku u čast, svake godine, treće nedelje u septembru održava se Vukov sabor, kao kulturni događaj od nacionalnog značaja i sa najdužom tradicijom. Sabor je ustanovljen 1933. god.
Udruženje domaćina Tršića je osnovano 2006. godine sa željom da unapredi i promoviše seoski turizam Vukovog kraja.

Šest aktivnih domaćinstava sa ukupnim smeštajnim kapacitetom od 62 ležaja neguju domaćinski duh zapadne Srbije insistirajući na gostoprimstvu i specijalitetima domaće kuhinje.

Udruženje domaćina angažovano je i u osmišljavanju i realizaciji mnogobrojnih projekata koji edukuju, pružaju dodatni sadržaj i okupljaju veliki broj posetilaca.

Svake godine mladi aktivisti i umetnici sastaju se u međunarodnom volonterskom radnom kampu " Eko – kamp Tršić " i Višemedijskoj umetničkoj koloniji i svojim učešćem kao i konkretnim akcijama doprinose oplemenjivanju Vukovog kraja. Na ovaj način u Tršiću se susreću tradicija i savremene tendencije koje ovom kraju daju autentičan pečat ambijenta koji ide u korak sa vremenom.

Pored odličnog smeštaja i hrane, kulturno – istorijskog nasleđa, očuvana priroda koja nas okružuje pruža mogućnosti za aktivan i kvalitetan odmor.

trsic 1

Podeli ovu vest

22/11/2014 0 comment

Odluka o tome da li će se srpska slava naći na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa biće doneta poslednje sedmice novembra. Slava kao prvi srpski samostalni predlog trebalo bi da skoro sigurno, mada uvek postoji mogućnost da ne, bude proglašena na zasedanju Komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Unesko koje će ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti