fbpx

Sajam brenda iz Pirota - peglane kobasice

Sajam brenda iz Pirota - peglane kobasice

Sajam pirotske peglane kobasice održaće se 31. januara i 1. februara u Sportskoj dvorani Kej u Pirotu, a promoter Sajma biće autor emisije "24 minuta" Zoran Kesić.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirot Bratislava Zlatkova, do sada su se za učešće na Sajmu prijavila 36 izlagača.

On podseća da je prošle godine na Sajmu bilo više od 5.000 posetilaca.

Organizatori Sajma su Turistička organizacija Pirot, Udruženje proizvođača peglane kobasice i Dom kulture Pirot, a generalni pokrovitelj je Opština Pirot.
Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Pretpostavlja se da potiče još iz doba Turaka.

Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno "posne" vrste mesa. Za mnoge najbolje je magareće meso. Nikako se ne koristi svinjsko meso iz dva razloga: prvi - jer se lako i brzo kvari, a drugi je vezan za poreklo iz turskog doba, odnosno pogodovanju za ishranu muslimana. Meso se odvaja od svih žila, masnoća, loja i drugih neželjenih primesa (znači ide samo najkvalitetnije meso), melje se i umešava sa začinima.

Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa.

Kobasica se nakon punjenja vezuje u obliku slova U i suši na promaji. Prija im pirotska klima, optimalna temperatura treba da bude između minus pet i plus pet stepeni, bez vlage i velikog mraza. Zato je za pravljenje "peglane", najbolji period kraj novembra – kraj decembra. Tokom perioda sušenja, kobasice se svaka dva-tri dana peglaju (najčešće flašom) - zbog čega se i zovu peglane, nakon čega dobiju oblik potkovice. Tako se iz kobasice izbacuje voda i obezbeđuje njega dugotrajnost.

pirotska peglana kobasica devojka

Podeli ovu vest

01/05/2014 0 comment

Izložba posvećena Milošu Crnjanskom pod nazivom ''Lutam, još vitak, sa srebrnim lukom'' koju je prošle godine, povodom 120 godina od piščeve smrti priredila Narodna biblioteka Srbije, stigla je u Kragujevac. Reč je o zaostavštini iz legata jednog od naših najznačajnijih književnika koji je od 1979. godine pod okriljem Biblioteke Srbije. U ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti