fbpx

Festival starih i umetničkih zanata "Drangulijar"

Festival starih i umetničkih zanata "Drangulijar"

Tradicionalni  festival starih zanata, umetničkih zanata i primenjenih umetnosti „Drangulijar" biće održan od 9. do 12. aprila u prostorijama Matice iseljenika i Srba u regionu (Nušićeva 4) u intervalu od 14 do 22 časa.

osetioci će imati priliku da uživaju u radovima više od 50 dizajnera i učestvuju u pažljivo kreiranom pratećem programu. Program festivala će dizajnerima i posetiocima omogućiti da kroz predavanja i besplatne radionice steknu nova znanja, upoznaju uspešne umetnike i sami učestvuju u stvaranju umetničkih radova. Ulaz na festival je besplatan.

PROGRAM FESTIVALA
9. april
16.30 Otvaranje Festivala Drangulijar mini koncertom nstrumentaliste, koreografa i pevača Milana Vašalića. Ovaj čuvar narodne tradicije svira na čak 12 instrumenata među kojima su diple, gajde, različite vrste tambura, ćurlik i drugi arhaični instrumenti. Milan će održati javno predavanje i približiti posetiocima sam način izrade pojedinih instrumenata.
17.00 – Specijalni gosti festivala ROD odvešće posetioce na putovanje kroz mistični svet staroslovenske mitologije. Predstaviće specijalno dizajniran nakit i odevne predmete inspirisane srpskom mitologijom i pretkoslovljem. Posetioci će imati priliku da vide i jedinstveni šah u svetu, umetničko delo sa bogovima i bićima iz naše mitologije, delo vajara Jovana Petronijevića.

10. april
16.00 – Stručni tim studia Lenart upoznaće zainteresovane sa osnovama šivenja i krojenja kroz besplatnu radionicu „Zakrpica".
18.00 – Modni studio "Kjara" će kroz modnu reviju predstaviti svoje kreacije za kolekciju proleće-leto 2015. Posetioci će imati priliku da uživaju u prepoznatljivom stilu, unikatnih modela jedinstvenog dizajna, koji su krasili stranice mnogih domaćih i stranih časopisa.
20.30 – Radionica „Beogradska dama", besplatna lutkarska radionica dr.Dragane Bojović-Jović. Reč je o jedinstvenim lutkama, specifičnog načina izrade koje se nalaze u izlogu galerije u srcu Skadarlije.

11. april
16.00 - Radionica „ReonaTijara", besplatna radionica nakita od žice i dragog kamenja. Osnove stvaranja nesvakidašnjjih komada nakita pokazaće Tatijana Jevtić.
17.30 - Besplatna radionica „Svaštaonica", u kojoj će vešte ruke umetnika iz Art&Creative pokazati posetiocima osnove crtanja na svili, staklu i drvenim predmetima.
18.30 - „Radionica sa dušom", besplatna radionica dekupaž tehnike koju će voditi Žana Gočmanac. Na radionici će biti predstavljena tehnika dekupaža na staklu, glini i drvetu.
19.15 - Radionica „Art in space", besplatna radionica slikarstva. Umetnica Katarina Brkić svojom maštom, znanjem i umećem predstaviće osnovne tehnike crtanja i slikanja.

12. april
16.45 - Škola praistorijske arheologije Sedmorečje održaće predavanje "Praistorija u 21. veku". Cilj predavanja je da se praistorijska kultura prikaže u drugačijem, neočekivanom, kontekstu kako bi savremenog čoveka zainteresovalo za nešto što se događalo u dalekoj prošlosti.
19.30 - Besplatna origami radionica. Predavač Stoja Vukajlovič-Gavranović autor je pet knjiga o tehnikama origamija i tri naučno-istraživačka rada na temu: Origami i mentalna kontrola,Origami kao korektivni tretmani i Origami-razvojni program.

Podeli ovu vest

20/01/2018 0 comment

Sveti Jovan Krstitelj proslavlja se danas kao krsna slava u mnogim srpskim porodicama. Na današnji dan jevanđelista i apostol Luka poželeo je da prenese telo Svetog Jovana iz Sevastije,gde ga je posekao Irod,u Antiohiju,rodno mesto Jovanovo,ali je uspeo da izmoli samo Jovanovu ruku. Srpski narod izuzetno poštuje Svetog Jovana,pa je ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti