fbpx

Zlakuska grnčarija dobila oznaku geografskog porekla

Zlakuska grnčarija dobila oznaku geografskog porekla

Grnčarstvo je imalo veliku ulogu u svakodnevnom životu čoveka i bilo važan deo kulturne baštine jednog naroda koje je prenošeno sa kolena na koleno, još od praistorije do današnjih dana.Pošto su prvi predmeti bili namenjeni otvorenom ognjištu ne zna se koji su od njih prvi napravljeni – da li predmeti za kuvanje, pečenje ili prihvatanje hrane. Izrada grnčarije se deli na tri načina izrada, bez kola, izrada na ručnom kolu i izrada grnčarije na nožnom kolu. Srbija je jedina zemlja u Evropi gde su se zadržala sva tri načina izrade grnčarskih predmeta.

Izrada na ručnom vitlu (kolu) je način kojim se koriste zlakuški grnčari (lončari) – sudovi izrađeni u ovoj tehnici su savršeniji po fakturi, tanjih su zidova i rade u više oblika što grnčaru omogućava kolo koje se pokreće rukom. U ovoj tehnici izrađuju se sudovi tipa crepulja i lonaca. Grnčarija koja je rađena na selu nije se sva razvila u početku u zanimanje jer su mnogi seljani izrađivali ove posude za sopstvene potrebe u slobodno vreme kad nisu radili u poljima, a izradom većih količina najviše su se bavili ljudi sa malo ili nedovoljno obradive zemlje. Zato se Zlakusa nekada smatrala selom siromašnih grnčara.

grncarija lazic zlakusa

Karakteristika zlakuške grnčarije je ta što se ovde radi o tehnici staroj više od četiri veka, na sporom, ručnom kolu i pečenjem na otvorenoj vatri što je jedinstven slučaj na širim balkanskim prostorima. Sirovina za izradu lonaca i druge grnčarije je prerađena glina („gnjila"), koja se kopa u selu Vranjani, nadomak Požege, na dubini od 2 do 8 metara. Glina se meša sa beličastim kamenom-mineralom kalcita (popularnom „vrstom" među grnčarima), koja se vadi u susednom selu Rupeljevu (delu sela koje se zove Vrstine, zaseoku Drndari) a iz majdana starog preko 200 godina. Glina se meša sa mlevenim kalcitom u odnosu 1:1, koji omogućava „zidanje" veoma velikih formi. Zanimljivo je da u selu nema ni jedne od ove dve potrebne sirovine a zanat ima tradiciju dugu tri-četiri veka, dok u druga dva sela gde postoji jedna od sirovina nikad se stanovnici nisu bavili grnčarijom.

Proizvodi zlakuških lončara su razni upotrebni sudovi kao što su lonci, đuvečare, pržulje, sačevi ... Hrana spremana u zemljanim posudama je izuzetnog ukusa i mirisa, a ovi predmeti često mogu poslužiti i kao lep ukras u stanu, restoranu, kancelarisjkom prostoru, butiku ... poput amfora. Zlakuški grnčari (lončari) su okupljeni oko svog Udruženja lončara Zlakuse. Danas u selu ima 17 domaćinstava koji se bave ovim starim zanatom.
Nakon pokretanja međunarodne kolonije umetničke keramike u Zlakusi, koja je vaskrsla i omasovila bavljenje grnčarskim zanatom meštana sela, pored izrade tradicionalnog posuđa za potrebe ugostiteljskih objekata i kućnu upotrebu, grnčarski zanat uz razvoj seoskog turizma postaje jedan od tri turistička proizvoda Zlakuse i okoline ( zajedno sa Etno parkom „Terzića avlija" i spomenika prirode Potpećka pećina ).
Tako da danas turistima koji dolaze pojedinačno ilu u organizovanim grupama u selo, pored toga što mogu kupiti ove proizvode, mogu prisustvovati prezentacijama ovog starog zanata od strane majstora grnčara, prikazivanju tradicionalnog pečenja grnčarije na otvorenoj vatri, pa čak i sami učestvovati u izradi zemljanog posuđa. Organizuju se razne radionice za zaintersovane u okviru kojih se isti obučavaju za rad sa glinom na ručnom grnčarskom kolu a grnčari na brojnim sajmovima aktivno učestvuju u promociji ovog zanata i sela Zlakuse.
Zlakuška grnčarija je tema brojnih pisanih, radio i tv medija a ušla je u uži izbor za predlog zaštite nematerijalne kulturne baštine sa teritorije Srbije.

Grnčarski proizvodi koji se proizvode u Zlakusi su neglazirani, potpuno od prirodnih materijala ( gline i minerala kalcita – sam kalcit daje posuđu čvrstinu, postojanost na visokim temperaturama i posebnu aromu jelima koja se spremaju u njima).

Posuđe je namenjeno za spremanje jela kako u savremnim elektirčnim uređajima tako i na otvorenom plamenu i opremanje etno restorana. Ima široku primenu i na najvećim manifestacijama, saborima, festivalima i vašarima širom Srbije ( Sabor trubača u Guči, Kupusijada u Mrčajevcima ...).
Pored grnčarskog posuđa za spremanje i posluživanje jela, zlakuški grnčari proizvode u zadnje vreme i dekorativnu grnčariju ( amfore, ćupove, saksije, žardinjere ...)

Najčešće korišćeni zlakuški grnčarski proizvodi su: lonci, šerpe, sačevi, peke (đuvečare), pržulje, oke (posude za vino i vruću rakiju), crepulje, tanjiri ..

Podeli ovu vest

02/10/2023 0 comment

 U Bajinoj Bašti se od 5. do 8. oktobra održava tradicionalna manifestacija „Dani Rače ukraj Drine“. Ove Duhovne svečanosti se od 1995. godine, svakog oktobra, održavaju u gradu ćirilice. Skoro tri decenije duga i veoma prestižna manifestacija se održava u organizaciji fondacije „Račanska baština”, sa zadatkom da izučava kulturno-istorijski ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti