Prelepo selo Solotuša razvija turizam

Prelepo selo Solotuša razvija turizam

U selu Solotuša kraj Bajine Bašte krajem prošle godine realizovan je projekat „Solotnik", čiji je cilj unapređenje turističke signalizacije i turističkih sadržaja ovog kraja. Projekat je realizovalo Društvo za unapređenje turizma i poljoprivrede „Naša Tara", a finansijsku podršku je obezbedila Trag fondacija.

Kako su nam rekli u udruženju „Naša Tara" ideja je bila da Solotuša kao selo koje se nalazi na obroncima Tare i ima veliki turistički potencijal, pre svega zahvaljujući srednjevekovnoj tvrđavi Solotnik, dobije neke nove sadržaje i turističku signalizaciju. Pored putokaza i info tabli izgrađen je prelepi drveni most kod izvora reke Solotuše, kao i odmorišta sa nadstrešnicama i klupama.

solotusa most 1

Drveni most i nadstrešnica iznad izvora reke Solotuše,foto:Nenad Marić

Ova lepa ideja podržana je od strane MZ Solotuša, JP „Nacionalni park Tara" i lokalnog stanovništva.

„Posebnu zahvalnost za uspešnu realizaciju ovog, po nama, veoma lepog projekta dugujemo preduzeću „Kata-koming" d.o.o. iz Bajine Bašte i njegovom vlasniku Stamenić Radovanu-Raši, bez čijeg angažovanja sve ovo sigurno ne bi bilo ovako dobro urađeno" – poručili su predstavnici udruženja „Naša Tara".

Radovan Stamenić, vlasnik pomenutog preduzeća, rođen je u Solotuši i već je poznat u svom rodnom kraju kao čovek koji je najzaslužniji što je Solotuša nedavno dobila i prelepu crkvu.

„Pomagao sam u mnogim akcijama, a posebno kada je rodni kraj u pitanju, od asfaltiranja puta, elektrifikacije, obnove škole i vodenice do izgradnje crkve. Za sve to potrebno je dosta vremena i novca ali u tome ne sme biti mesta ličnim interesima. I sve ovo ne bi imalo efekta da se nije angažovao veliki broj ljudi, pre svega mojih meštana, Solotušana. Mislim da je to jedini ispravan put i da svi treba da se potrudimo da iza nas ostanu neka dobra dela" – poručio je Rašo Stamenić.
Izgradnja hrama Živonosni Istočnik Presvete Bogorodice u Solotuši počela je 2006.god u organizaciji SRPSKE PRAVOSLAVNE PAROHIJE Bajina Bašta i Mesne zajednice SOLOTUŠA.

Hram je podignut pored izvora Solotnik i posvećen Živonosnom istočniku Presvete Bogorodice. Mesto je odredio vladika žički Hrizostom 2006. godine. Pored hrama se nalazi i obnovljena vodenica. Udaljen je od Kaluđerskih Bara na Tari oko 8 kilometara.

Na teško pristupačni vrh Solotuške stene uz pomoć helikoptera postavljen je metalni krst visok pet metara, a težak nekoliko stotina kilograma. To je bio jedini način da krst, dar meštana, stigne na vrh 200 metara visoke stene i bude znak da je u njenom podnožju crkva.

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

29/09/2019 0 comment

Na 23 km od Kanjiže ušuškalo se Totovo selo, prava oaza zelenila i tišine. Postanak naselja, o čemu svedoči njegov naziv, je u ...

20/09/2019 0 comment

     U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Fotografima, mnogobrojnim ...

17/10/2019 0 comment

Zlatibor je od davnina poznat kao mesto gde ljudi dolaze po zdravlje, odmor i okrepljenje, mesto čistog vazduha, netaknute prirode i nepreglednih ...

24/09/2019 0 comment

„Skadarlijska promenada“ je manifestacija koju Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije organizuju u Skadarliji ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!