Negotinsko selo Štubik - lepo i čuveno

Negotinsko selo Štubik - lepo i čuveno

Selo Štubik je smešteno na oko 300 metara nadmorske visine, 20-tak kilometara od Negotina, ovo selo neobičnog imena (ime selu je došlo po predanju da je u selu bilo 'sto bika', dok je po drugoj verziji ime nastalo od uzvika:'stu bik' - stoj biče), okruženo je divnim bogatstvima prirode Istočne Srbije.

Rajska pećina, prerast reke Zamne, ostavlja bez daha. Čitava pećina je podzemni tunel kojim teče ova reka. Jedinstven je oblik podzemne kraške morfologije Istočne Srbije, specifične početne faze evolucije tunelske pećine u prerast i zbog toga ima izuzetno veliki naučni značaj.

U blizini sela nalaze se i Štubičke pivnice. Njihova osnovna namena bila je boravak u vreme berbe u vinogradu i čuvanje proizvoda. Danas su u prillično lošem stanju i nisu u funkciji, ali su kao celina zadržale neke likovne i arhitektonske osobenosti. Arheološko nalazište „Vrelo - Šarkamen" ostaci rezidencije cara Maksimilijana Daje iz trećeg veka, nedaleko su od Štubika.

Meštani Štubika vole da spomenu i istoriju, jer se u ovom selu odigrala čuvena bitka tokom prvog srpskog ustanka, 1807. godine, gde su pobeđeni Turci, sprečen njihov dalji prodor ka Beogradu, a i prvi put je došlo do saradnje srpske i ruske vojske. U znak sećanja na ovu i buduće saradnje u ratovima, u dvorištu osnovne škole podignuta je Spomen kosturnica 50 ruskih vojnika, koju godišnje obilaze njihovi potomci.
Zanimljiva je i seoska etno – kuća, sa početka 20 - tog veka, sa autentičnim eksponatom, parom metalnih opanka iz turskog doba.

Tradicionalna manifestacija narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji" održava se svake godine, početkom juna. Uz folklorne i pevačke grupe, degustiraju se kačamak, pogače i štubički sir.

Stanovnici Štubika, vole svoje običaje, svoje selo, njegovu istoriju, kulturno nasledje, i svoju kafanu: „Kafanu kod Baneta" – nadaleko čuvenu po specijalitetima od ovčetine.

Stubicke pivnice3

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

29/09/2019 0 comment

Na 23 km od Kanjiže ušuškalo se Totovo selo, prava oaza zelenila i tišine. Postanak naselja, o čemu svedoči njegov naziv, je u ...

20/09/2019 0 comment

     U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Fotografima, mnogobrojnim ...

17/10/2019 0 comment

Zlatibor je od davnina poznat kao mesto gde ljudi dolaze po zdravlje, odmor i okrepljenje, mesto čistog vazduha, netaknute prirode i nepreglednih ...

24/09/2019 0 comment

„Skadarlijska promenada“ je manifestacija koju Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije organizuju u Skadarliji ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!