fbpx

"Gradačka banja" - odmor u kraju srpske kraljice Jelene Anžujske

"Gradačka banja" - odmor u kraju srpske kraljice Jelene Anžujske

Etno selo “Gradačka banja ” je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen. 

Etno selo Gradačka banja sastoji se od jedinstveno uređenog parka sa dva cetralna objekta vodenice sa 2 apartmana sa ukupno 14 ležajeva , kuhinjom i trpezarijom, terasama I letnjom baštom iznad besprekorno čiste planinske reke. U sastavu izletišta parka je I izvor lekovite Očne vode koji pomaže u lečenju nekih očnih bolesti a blagotvorno deluje i na organe za varenje.

Domaća hrana proizvedena na sopstvenom gazdinstvu ( proizvodnja kajmaka , sira i drugih mlečnih proizvoda, sopstveni pastrmski ribnjak, vodenioce potočare sa asortimanom svih vrsta brašna od raznih žitarica kukuruza, raži, heljde, ječma) kao i izuzetno visok nivo njenog pripremanja su osnova specifične ponude etno sela.

gradacka banja 3

Sam objekat, kao i pejzaž karakteriše zdrava priroda, čist vazduh, šum reke i vodopad, kao i blizina lekovitog izvora.

Za ukusan etno doručak Vam domaći sir i kajmak, kačamak, kačamak od kukuruznog ili brašna od heljde, gibanicu, razne pite i proje, pogače, krofne, uštipke, domaći sir i kajmak.

Ručak sadrži jela iz tradicionalne srpske kuhinje, uz supu ili čorbu, glavno jelo, salatu i poslasticu. Ražani hleb, hleb od heljde, pasulj sa suvim rebrima, razne pite.

Večera sadrži ponudu, kao i za doručak, kao i palačinke od heljde sa raznim vrstama džemova, grilovano i bareno pobrće, pastrmku, razne vrste roštilja i drugih specijaliteta.

Kako doći do etno sela "Gradačka banja"?

Srpski srednjevekovni manastir Gradac je od grada Raške udaljen tek nešto više od 20 kilometara, kada se krene prema severozapadu.

etno selo gradacka banja 1

Lokacija na kojoj se manastir Gradac nalazi je u narodu poznata kao Petrov krš i nalazi se na padinama planine Golije. Sam manastir Gradac je od Beograda udaljen oko 260 kilometara, a od Kraljeva 70 – ak. Najbliže naseljeno mesto je Brvenik, koji je od manastira udaljen oko 12 kilometara, a isto toliko je od manastira udaljena i Ibarska magistrala.

Kada krenete put ove svetinje, mapa puta će vam svakako biti od koristi. Ide se Ibarskom magistralom prema Kraljevu i Raškoj. Kada dođete do isključenja u naselju Brvenik, idete asfaltnim putem dolinomplaninske reke, Brvenice, i posle 12 km dolazite u selo Gradac. dok ne ugledate manastir Gradac. Za saobraćajni položaj sela Gradac od prvenstvenog značaja je Ibarska magistrala, odnosno put Beograd—Kraljevo—Raška—Kosovska Mitrovica—Priština—Skoplje, od koga se kod Brvenika u dužini od oko 12,5 km odvaja asfaltni put i vodi uz dolinu reke Brvenice do sela i manastira Gradac. Kroz selo Gradac prolazi regionalni put koji prolazi planinom Golijom u pravcu Brvenik—Biser Voda. Ovaj put prema zapadu vodi ka selu Binići a dalje prema Ivanjici, dok se na trećem kilometru od Gradca ,u Kruševici, odvaja pravac prema planinskom selu Rudnu i Studenici.

Do apartmana možete doći sa parking manastira pešačkom stazom dužine 150 m ili direktno autom gde makadam putem u dužini od oko 600 m dolazite una Gradačku banju u podnožju manastira Gradac. Za goste etno sela obezbeđen je parking u same objekte.

 

Medije

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

18/04/2024 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti