fbpx

Mitrovo Polje - prelepa priroda Župe

Mitrovo Polje - prelepa priroda Župe

Mitrovo Polje se po svom položaju nalazi na severozapadnom delu opštine Aleksandrovac. Lokalitet se prostire u predelu sastavaka reka Rasine i Zagrže koja se uliva u Rasinu neposredno ispod Mitrovog Polja. Lokalitet je na južnoj padini planine Goča odnosno njegovih ogranaka Ljuktena /1219m./ i Vrhova /996m/ i Željina koji zatvara dolinu Rasine sa zapadne strane. S južne strane ovaj lokalitet zatvaraju takođe visoki ogranci Željina - Provaljeno guvno /1216m/, Vranja stena /1097m/, i Vragolija. Sa istočne strane lokalitet izlazi na dosta uzanu dolinu reke Rasine pa teče prema jugoistoku u selo Pleš dok se severoistočno uzdiže veliki masiv Lisca /1065m/. Prosečna nadmorska visina ovog lokaliteta je od 650m u dolini Rasine do 730m u padine Ljuktena.

Osobine reljefa su vrlo razlolike i nagnutost terena u pojedinim dolovima kreće se od 0º do 85º. Ta nagnutost se postepeno povećava što se ide dalje od centra lokaliteta a u krugu od oko 1 km. U proseku ne iznosi više od oko 35º, što omogućava vrlo prijatne šetnje i kratke izlete bez većih fizičkih napora.

Pomenuti visovi u neposrednoj okolini lokaliteta Lisac /1065m/, Vrhovi /996m/, Ljukten /1219m/, Provaljeno guvno /1216m/, Vranja stena /1097m/ otvaraju mogućnost vrlo atraktivnih planinarskih izleta obzirom da nijedan od ovih visova nije u pravoj liniji od lokaliteta udaljeniji od 2km. Naročito je dosada prvlačna za ovakve izlete bila Vranja stena na južnoj strani od Mitrovog polja koja zbog svoje florografije, serpentinske geološke građe i južne strane koja kao klif čini ambis od preko 100m. predstavlja zaista vrlo značajnu komponentu u turističkoj valorizaciji Mitrovog Polja.

Posebno što je ovo područje zadnjih 15 godina intenzivnim pošumljavanjima prekriveno borovom šumom već znatno odraslom na površini od više stotina hektara sa pojavom bistrih planinskih izvora takođe vrlo pogodnm i često korišćenih za turističke izlete kraći boravak u vrlo lepoj prirodi i atraktivnim vidicima. Ništa manje interesantan u ovom smislu nije ni masiv planine Lisac obrastao hrastovom šumom odakle se pružaju vrlo lepi vidici svud unaokolo, a posebno na Stanišince, Goč, Željin i naravno na Mitrovo Polje. Sve to pruža impresivan doživljaj koji se pamti, a do vrha vode nekoliko seoskih puteva i planinskih staza. Pojedini blago nagnuti tereni sa dosta dugim stazama pružaju mogućnost za sankanje, rekreativno skijanje za decu i početnike. Svakako značajna komponenta razvoja turizma na ovom području za pojedine kategorije turista je i mogućnost planinarskih pohoda na Željin /1785m/ na desetak kilometara severno od Mitrovog Polja nalazi se masiv Goča /1154m/, koji iz više pravaca dolinom Zagrže ili preko Stanišinaca može biti privlačan za planinarske pohode, a zbog svoje dobre povezanosti asfaltnim putem i za izlete automobilima.

Sam lokalitet Mitrovo Polje blago se uzdiže prema severu uz masiv vrhova, na čijoj se jednoj zaravni nalazi objekat hotela Cvetna dolina okružen prostranim, blago ustalasanim livadama što u zimskom periodu stvara mogućnost za zimske sportove sankanje i rekreativno skijanje za decu i početnike na stazama dužine oko 300 metara. Čitav ovaj teren u letnjem periodu prekriven je bujnom travom i planinskim cvećem pa je od posetilaca dobio prikladan i odgovarajući naziv Cvetna dolina.

U samom Mitrovom polju i njegovoj neposrednoj okolini ogromnim angažovanjem Pokreta gorana sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka podignuti su značajni kompleksi borove šume što stvara izuzetan i prijatan odmor za oči, mogućnost izleta, izbora hladovine, a čitav lokalitet ispunjava prijatnim karakterističnim mirisom borove šume.

Prostor Mitrovog Polja svojom ekspozicijom okrenut je prema istoku, jugoistoku i jugu što omogućava dobru osunčanost u toku čitavog dana što je naravno posebno značajna pogodnost u korišćenju ovog lokaliteta u razvoju turizma posebno mogućnosti sunčanja i kupanja u rekama i bazenu u sklopu dečjeg odmarališta i mikroakumulacije izgrađene na Zagrži kod objekta koji trenutno pripada Mup-u Srbije.

Mitrovo Polje ima modificiranu umereno-kontinentalnu klimu što je u funkciji reljefa. Nalazi se na nadmorskoj visini od 650 do 730m, a oivičeno je masivima Goča, Željina i Kopaonika, te se oseća povoljan uticaj planinske klime. Srednja godišnja temperatura kreće se između 9 i 10º. Temperaturu vazduha veću od 25º ima 64 do 66 dana u toku godine što pruža pogodnost za sunčanje, kupanje i druge sportove na vodi.

Značajna specifičnost ovog područja je činjenica da se Željin kao visoki masiv diže gotovo neposredno od Mitrovog polja te već od visine od 1000m pa do vrha 1785m ima sve karakteristike planinske klime koja, kao što rekosmo, utiče i donekle modificira klimu Mitrovog polja, a s druge strane stvara vrlo atraktivnu sliku u kontrastu između zelenih i cvetnih livada u Mitrovom polju i snegom na vrhovima Željina koji se nekada javljaju već u septembru mesecu.

planina zeljin zaseok

Na ovom području zaklonjenom sa svih strana planinskim masivima ne duvaju vetrovi jačeg intenziteta. Pre bi se reklo da je u najvećim delu godine posebno proleću, letu i jeseni vrlo karakteristično periodično dnevno strujanje vazduha u toku dana iz doline prema visovima, a uveče sa visova prema dolini. Značajniji vetrovi su severozapadni koji ima nešto veću brzinu kretanja i zapadni koji je nešto blaži u intenzitetu, ali dugotrajniji. Kretanje vazdušnih masa ide dolinom tokova reka Zagrže i Rasine.

U zimskom periodu godine oko 40 dana je sa snežnim pokrivačem debljine oko 10 cm, a oko 18 dana godišnje ima snežni prekrivač deblji od 30cm, i to u drugoj polovini januara i tokom februara meseca. Ova klimatska pogodnost koristi se i može se koristiti uz odgovarajuće uređenje staza za sankanje i skijanje. Uopšteno govoreći i u letnjem i u zimskom periodu klimatske karakteristike ovog lokaliteta su vrlo povoljne sa zdravstveno rekreativnog aspekta.

 

 

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti