fbpx

Razglednica: Majorka, dragulj Balearskog arhipelaga

Razglednica: Majorka, dragulj Balearskog arhipelaga

U jednom zapisu stoji:  „ako u Sredozemlju postoji raj onda je to ostrvo Majorka, a njegova prestonca Palma je dragulj u kruni"!

Majorka, kao deo arhipelaga Balearskih ostrva, nalazi se u Sredozemnom moru i najveće je ostrvo u Španiji. Ima 554 kilometra dugu obalu na kojoj se smenjuju široke peščane plaže na jugu i severu, kao i obalu sa oštrim liticama između kojih su nastale predivne, skrovite uvale, kale („cala"), na severoistoku. Gotovo 40 odsto površine ovog ostrva je nenastanjeno i taj prostor čine tri nacionalna parka: Albufera, Dragonera i Mondrago.

Klima je tipično mediteranska, sa oko 170 sunčanih dana u godini i veoma blagim zimama. Administrativni centar Majorke i Baleara je grad Palma sa oko 320.000 stanovnika.

palma 1

Naziv Majorka potiče od latinske reči Majorica što znači najveći. Budući da je ona najveće ostrvo na Balearima to ime joj sasvim pristaje. Ono što je danas poznato o prvobitnim Majorikancima je da su oni živeli veoma davno, mnogo pre hrišćanske ere i da su bili ratnici. Protiv njih su se borili Grci i Feničani, a naročito su stradali Kartaginjani i to mnogo pre nego što su ih Grci i Feničani konačno porazili. Nakon što su Kartaginjani sklopili savez sa Majorikancima pridružili su im se u borbi za pobedu. Majorikanci su u dogovoru sa ostalim ostrvljanima i uz podršku mornarice krenuli da napadaju mnoge rimske priobalne gradove. Quinto Cecilio Metelo, rimski general, komandovao je svojim trupama u borbi sa Majorikancima i pritom postigao veliku prednost i zauzeo gradove Palmu i Poljensu. On je na ostrvo doveo veliki broj doseljenika iz Španije radi izgradnje gradova.

palma 2

Ostrvo su 445. godine okupirali Vandali, a potom Vizantijci 534. godine. Ibn Ganiya je 1158. godine proglasio nezavisnost, a njegova dinastija vladala je sve do 1203. godine. Dvadesetšest godina kasnije Kralj Jaime I je uz pomoć svojih brodova osvojio ostrvo. Od tada počinje novi period u istoriji Majorke; stalni nemiri, prouzrokovani odlukom Jaima I da podeli svoje kraljevstvo. Kraljevstvo Majorke (Baleares, Montpellier, el Roselloja Cerdanya i el Conflent) bilo je za njegovog sina Jaima II. Majorku su i dalje potresali nemiri, ali ovoga puta od strane Princa Alfonsa (1285.) i Perea III (1343.). Jaime III je pokušao da povrati kraljevstvo u čemu nije uspeo i poginuo je u bici na Llucmayoru 1349. Sa ovim porazom došlo je do završetka političke nezavisnosti Majorke i ona je prestala da postoji kao nacija. Pretvorena je u provinciju, pokorenu stranim dinastijama i kao takva objedinjena u istoriju Španije.

MallorcaBeach

Za Majorku su veliku pretnju predstavljali i gusari. Samim tim, nije ni čudno zašto je stanovništvo gradilo svoje domove u unutrašnjosti ostrva. Izuzetak je Palma, za čiju su odbranu izgrađivana veoma skupocena utvrđenja.

Do skora, Majorikanci su bili primorani na iseljavanje, što govori o veoma teškom položaju u kojem su bili. Međutim, zahvaljujući turizmu kao značajnom fenomenu došlo je do preokreta u poslednjih nekoliko decenija. Tačnije, 1960. godine, Majorku zahvata "turistički bum", koji joj širom otvara vrata prema svetu.

Smešten u prelepom zalivu, grad je poznat po zadivljujućem zalasku sunca i vizuri katedrale iz 13. veka. Palma je iznenađujuće elegantan kosmopolitski grad.

Najbolji način da osetite čari tipične kuhinje Palme je da posetite stare kafeterije ili pekare kojih ima na svakom koraku. Preko 1.000 restorana sa tradicionalnom kuhinjom ali i internacionalnom sa svetski poznatim kuvarima će ispuniti vaše gastronomske želje.Daleke 1960. Majorku je posetilo nešto preko pola miliona turista, a danas blizu 20 miliona, što je svrstava u vrh metropola svetskog turizma.

Najpoznatiji restorani su u nekoliko delova grada: starom delu gradu, na promenadi, Paseo del Born, Santa Catalina, Es Molinar... Obavezno posetite pijacu El Olivar.
Izlazak i noćni život su zagarantovani jer je Palma dobar primer Balearskog ostrva poznatog po noćnom životu. Najbolji svetski DJ gostuju na Palmi.

Čuvena peščana plaža "Playa de Palma" Ova 6 km duga plaža pored širokog peščanog dela za sunčanje i kupanje, ima lepo šetalište na kojima se nalaze poznati kafići i restorani, ulicu kojom prolazi samo gradski transport, dostavna vozila i biciklisti i nepregledno dug red radnji, kafića i hotela. El Arenal je udaljen 16 km od grada Palme i 6 km od aerodroma. Na obodu grada nalazi se "Aquacity" , najveći vodeni park u Španiji koji obavezno vredi obići.
Sa uskim ulicama u kojima se tiskaju stranci i domaćini do kasno u noć, mnoštvo hotela, radnji, barova, restorana i kafea gde muzika i glasni razgovori domaćina uveseljavaju posetioce svakog dana.

 

Raznolikost, bogat kulturni život, sjajna kuhinja, kvalitet boravka poziva na putovanje i na uživanje u čarima Majorke.
Da pomenemo i da je trenutni svetski reket broj jedan, Rafael Nadal poreklom sa Majorke.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

25/04/2024 0 comment

Turistička organizacija Raška organizuje besplatnu turističku turu za turiste koji će boraviti na Kopaoniku za prvomajske i vaskršnje praznike. Tura ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti