Razglednica: Rostov Veliki

Razglednica: Rostov Veliki

Rostov Veliki nije mnogo udaljen od Moskve. Pre nekoliko vekova bi se kazalo: Moskva nije mnogo udaljena od Rostova, jer je taj grad mnogo stariji od današnje ruske prestonice. U letopisu iz 9. veka o Rostovu se pominje kao o gradu, koji već davno postoji. Svetao je i lep slavni grad Rostov – piše na ulazu u grad, koji se pominje 862. godine u čuvenom letopisu Povest vremenskog doba. Dakle, iduće godine grad će slaviti svoju 1150. godišnjicu. Za taj jubilej se planira otvaranje na teritoriji kremlja informativnog centra, - priča naučni sekretar muzeja-zabrana Rostovski kremlj Jelena Kim.

Ustvari, svi muzeji danas imaju neke virtuelne kompozicije. Tako će biti i u rostovskom muzeju. Naš centar predviđa formiranje velike baze podataka ne samo o Rostovu i Rostovskom kremlju, već i o čitavom rostovskom području. Već je stvoren softver za taj projekat, prikupljaju se fotografije, tekstovi, traže se arhivski materijali.

Inače, grad je postao Veliki od 11. Veka, kada je stekao titulu centralnog grada Severo-Istočne Rusije – kolevke savremene Rusije. On je u to vreme postao centar Rostovske eparhije. Početkom 13. veka je formirana samostalna Rostovska kneževina, koja je uskoro postala jedan od glavnih političkih i crkvenih centara Rusije.

rostov 2

Glavna znamenitost grada je Rostovski kremlj, čije su zidine sagrađene od bigrenih kvadera u 17. veku na obali jezera Nero. Sada je to muzej, koji je otvoren samo do 17 sati. Muzej slavi jubilej bukvalno za nekoliko dana, - kaže Jelena Kim.

10. novembra naš muzej slavi 128. godišщnjicu. 90. godišnjicu slavi njegovo odelenje Galerija slika. Biće otkrivena izložba ruske originalne grafike, gde će biti predstavljeno oko 50 dela, počev od pastela iz 18. veka sve do dela umetnika-avangardista.

Rostovski kremlj je dobro očuvan, on inače podseća na ilustraciju za ruske bajke. U centru se nalazi ribnjak. Na trgu su crkva Jovana Bogoslova i Krasna palata – velika jednospratna bela zgrada, gde bi obično otseli ruski carevi, kada su posećivali rostovske mitropolite.

rostov jezero

Obavezno se popnite na zvonik, odande je divan pogled na grad. Na teritoriji kremlja se nalazi restoran Trpezna palata. Tamo će se vam sigurno dopasti svinjetina u medenom sosu.

Jezero Nero, koje je staro 500 hiljada godina, bez obzira na plitkost, plovno je. Od pristaništa, koje se nalazi iza glavnog ulaza u Rostovski kremlj, vide se kremlj i manastiri. Glavni manastiri su u tom gradu Spaso-Jakovljevski, osnovan u 14. veku, i Bogojavljenski Avramijev. On je osnovan na rubu 11. i 12. veka, prema legendi, na mestu gde je arhimandrit Avramije srušio neznabožačkog idola Velesa. U Rostovu Velikom obratite pažnju na čuvenu rostovsku posebnu juvelirsku tehniku, kada se metal farba raznobojnim emajlom. Preporučuje se da se ukrasi u tom stilu kupuju na manjoj pijaci kod zidina kremlja. U poslednje vreme kod turista uživaju popularnost majstorski tečaji zanatlija, koji se održavaju u vreme krupnih festivala, - priča Jelena Kim.

Početkom leta se održava festival Žive starine, posvećen gradskoj kulturi Srednjeg veka. Pozivaju se majstori – lončari, tkači, koji stvaraju narodne folklorne proizvode. Krajem leta, za praznik Velike Gospojne, održava se festival Rostovska akcija, posvećen uglavnom crkvenoj manastirskoj kulturi. Pozivaju se ikonopisci koji rade baš u ekspozicionim salama muzeja, kao i vezilje, koje obnavljaju plaštanice, i, svakako, kovači. U manastirima su uvek bile kovačnice.

U Rostovu ima dovoljno mnogo restorana, i to dobrih. Pored pomenute Trpezne palate proporučujemo restoran Slovenski, blizu kremlja. Tamo je odlična ruska kuhia, gde su cene znatno niže od moskovskih. Obvezno probajte ribu iz jezera Nero. Ribe su raznovrsne, sveže i veoma ukusne, naročito linjak.

Podeli ovu vest

03/08/2018 0 comment

Opevana je, poštovana, voljena... Zna da bude hirovita i toliko da naraste da poplavi polja, lako se da pregaziti na mnogim mestima, a na ...

09/10/2018 0 comment

Mnogobrojnim turistima, onima koji vole odmor u banjama ili dolaze kako bi poboljšali zdravstveno stanje, Sokobanja je atraktivna leti i tada ...

10/12/2018 0 comment

Seoska domaćinstva u Dragačevu nikla su 80- tih godina. Predivni seoski pejzaži, komforan smeštaj, raznovrsna zdrava i domaća hrana i ...

17/09/2018 0 comment

U toku su terenske aktivnosti u okviru projekta koji Habiprot realiziju sa Turističkom organizacijom opštine Surdulica na teritoriji Predela ...

07/12/2018 0 comment

Veruje se da je ime dobio po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata, koji su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Naučno ime ...

11/12/2018 0 comment

Kad sve počne da miriše na zimu i njenu bajkovitost ispunjenu magičnim zimskim čarolijama, a prve pahulje zabele krovove i trgove, mnogi ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!