fbpx

U susret prvomajskim praznicima na Zlatiboru

U susret prvomajskim praznicima na Zlatiboru

Praznik rada koji se širom sveta obeležava prvog maja odlična je prilika da se na kratko predahne od svakodnevnih obaveza. Ove godine praznični dani spojeni su sa vikendom, što će mnogima biti razlog da na nekoliko dana otputuju i sebi priušte prolećni predah. Zlatibor će i ove godine biti izbor velikog broja ljudi, pa se na „zlatnoj“ planini očekuje na desetine hiljada domaćih, ali i gostiju iz regiona.

Veliki deo smeštajnih kapaciteta pred praznične dane već je popunjen, a sudeći po interesovanju turista na Zlatiboru će se i ovog proleća tražiti krevet više. Za sve Vas koji odlučite da prvomajske praznike provedete na Zlatiboru, Turistička organizacija daje predloge za potpuniji i sadržajniji boravak.

Vožnja „zlatnom“ gondolom - nezaboravan doživljaj predstavlja dvadesetpetominutna vožnja najdužom panoramskom žičarom na svetu ‘’Gold gondolom’’ koja povezuje centar Zlatibora sa njegovim najvišim vrhom Tornikom. Ona prelazi preko najlepših planinskih krajolika, a najatraktivnija je vožnja preko Ribničkog jezera, koje je tokom cele godine stecište mnogobrojnih izletnika. Topla preporuka je da iz gondole izađete na međustanici kod Ribničkog jezera, pa tek onda, osveženi šetnjom nastavite vožnju do vrha Tornika.

Izlet do Stopića pećine, Sirogojna i Gostiljskog vodopada – poseta ova tri turistička bisera planine nezaobilazna je aktivnost tokom boravka na Zlatiboru. Stopića pećina, najposećeniji speleološki objekat Srbije, sve posetioce obradovaće sa još 60 metara nove staze kroz, do sada neotkrivene podzemne hodnike. Muzej „Staro selo“ Sirogojno će Vas odvesti u šetnju kroz prošlost i tradiciju, dok će Gostiljski vodopad, prava oaza netaknute prirode, biti idealno mesto za predah i uživanje u nesvakidašnjem ambijentu, gde se prema legendi i vile kupaju.

Zabava u tematskim parkovima – ono što Vam sa sigurnošću možemo garantovati to je da na Zlatiboru zabave neće nedostajati. Dino park i Avantura park u centru Zlatibora sve posetioce čekaju širom raširenih ruku, a obavezna je poseta i čuvenom kaubojskom gradu na Vodicama. U adrenalinskim sadržajima na Torniku, vožnji panoramskom žičarom i bobu na šinama posetioci mogu uživati od 29. aprila do 02. maja, u periodu od 09.00 do 16.00 časova.

Adrenalin i avantura – let paraglajderom, vožnja najdužim zip lajnom u Srbiji, planinska avantura kvadovima, terensko jahanje kroz guste četinarske šume, vožnja bicikla utabanim stazama i seoskim putevima, sve ove aktivnosti su Vam na raspolaganju tokom boravka na Zlatiboru. Tu su i obeležene pešačke staze koje vode do okolnih vidikovaca, od kojih su najpoznatiji oni na Gradini i Obadovom brdu.

Turističe agencije sa Zlatibora i ovog proleća pripremile su bogat program jednodnevnih izleta. Tako uz prevoz turističkim kombi vozilima i pratnju turističkog vodiča možete posetiti Mokru Goru i Šargansku osmicu, Taru, meandre Uvca, ili obići manastir Mileševu i Prijepolje, Potpećku pećinu i Užice, pa čak otići i na jednodnevni izlet u Sarajevo.

prvi maj

Prvomajski uranak na Zlatiboru

Da li postoji bolje mesto za uranak i prvomajsko roštiljanje od sunčanog proplanka, pored bistrog zlatiborskog potoka. Ovakvih planinskih prostranstava na Zlatiboru je u izobilju. Vodice, tradicionalno najpopularnije izletište i ove godine će ugostiti brojne izletnike. Pored prepoznatljivog zlatiborskog ambijenta na Vodicama, tu je i Tić polje, svega pet stotina metara udaljeno od turističkog centra. Boškova voda u LJubišu, čuveni vidikovac u Dobroselici, izletište Oko, sva ova mesta idealna su za prvomajski uranak. Kako bi očuvali lepotu koju nam je priroda podarila apelujemo na sve Vas koji Prvi maj budete provodili na nekoj od zlatiborskih livada da roštilj palite na mestima predviđenim za to, obavezno ugasite vatru, za sobom pokupite otpad i odložite ga u najbliži kontejner.

Za sve one koji bi praznik da provedu u malo urbanijem ambijentu, hotel „Palisad“ organizuje „Uranak na terasi Palisada“ uz zvuke tamburice, točeno pivo, ukuse sa roštilja i neizosatvni program za decu. Hotel „Mona Plaza Zlatibor“ na terasi restorana „Vila“ upriličiće svojevrsnu zabavu „Uranak u podne“. Hotel „Zlatibor Mountain resort&spa“ tokom prazničnih dana organizovaće zabavne aktivnosti i druženja za najmlađe, a dobru zabavu u vidu muzičkih večeri i žurki pripremili su i ostali zlatiborski ugostitelji.

Tokom prazničnih dana Info centri Turističke organizacije Zaltibor biće otvoreni za posetioce. Na dve lokacije, u centru Zlatibora na Kraljevom trgu i u poslovnoj zgradi Turističke organizacije Zlatibor, možete dobiti sve potrebne informacije, savete ili predloge koje će Vam olakšati i ulepšati boravak na Zlatiboru.

U nastavku možete pronaći servisne informacije o radnom vremenu turističkih atrakcija i lokaliteta tokom predstojećih praznika:

Gold gondola – 09.00 – 17.00 časova

Stopića pećina – 09.30 – 18.00 časova

Muzej „Staro selo“ Sirogojno – 09.00 – 19.00 časova

Vodopad Gostilje – 09.30 – 18.00 časova

Planinski centar Tornik – od 29.04. do 02.05.2023. godine od 09.00 – 16.00 časova

Dino park Zlatibor – 10.00 – 18.00 časova

Avantura park Zlatibor – 10.00 – 17.00 časova

Tematski park „El Paso siti“ – 09.00 – 20.00 časova

Info centar TO Zlatibor na Kraljevom trgu – 09.00 – 17.00 časova

Info centar TO Zlatibor ul. Miladina Pećinara 2 – 08.00 – 20.00 časova

Dobrodošli!

Podeli ovu vest

26/04/2023 0 comment

Nedaleko od Valjeva nalazi se selo Brankovina, koje je tokom devetnaestog veka steklo svoju slavu, kroz dramatične događaje tog vremena. Zato ga, s ...

03/07/2023 0 comment

Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika (24 km udaljena), u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke, na nadmorskoj visini od 550 m. ...

21/09/2023 0 comment

U selu Sirogojno 26 km od turističkog centra Zlatibor, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji "Staro selo". Na lokaciju od pet hektara, pored ...

22/09/2023 0 comment

Predov Krst je razmeđe grebenova koje se nalazi u najzabitijem delu Tare, okruženo sa svih strana krivinom Perućačkog jezera na Drini, potpuno mimo ...

16/09/2023 0 comment

 Letnja sezona u planinskim centrima Skijališta Srbije Kopaonik i Tornik se završava u nedelju 17.septembra nakon 90, odnosno 91 dan rada. ...

20/09/2023 0 comment

Spomen kompleks Milošu Obrenoviću u selu Gornja Dobrinja se nalazi u podnožju planine Maljen na 20 km severno od Požege. Sastoji se od crkve Svetih ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti