fbpx

Banje Republike Srpske - posjeti čarobne izvore zdravlja

Banje Republike Srpske - posjeti čarobne izvore zdravlja

Banjski centri su destinacije koje ne poznaju termin „sezona.“

Ta mjesta, koja su nastala na čarobnim izvorima zdravlja, kroz čitavu godinu žive i pružaju po nešto za sve generacije.

Iako zbog bogatih izvora mineralnih, termalnih i termomineralnih voda banjski centri prvenstveno imaju lječilišni karakter, vremenom su proširivanjem svoje ponude postali pravi rekreativni i wellnes centri koji u svojoj ponudi imaju sve sadržaje za prijeko potrebni odmor savremenog čovjeka.

Banja Vrućica- Teslić

Banja Vrućica se nalazi nadomak grada Teslića u dolini rijeke Usore, sa poznatim izvorištima termomineralnih voda koja su korištena još u vrijeme starih Rimljana. Ljekovitost mineralne vode banje Vrućice koristili su još stari Rimljani, a potom Turci koji su njen značaj podigli do samog kulta. Danas je to najopremljeniji centar za prevenciju, liječenje, rehabilitaciju, turizam, ugostiteljstvo, kongrese, seminare i rekreaciju. Banjski kompleks, koji se sastoji od četiri hotela, smješten je u uređenom i prostranom parku i raspolaže sa dovoljno kapaciteta za održavanje seminara, kongresa, što ga čini najvećim centrom za kongresni turizam u BiH. Banjski kompleks raspolaže sa wellnes i spa centrom, kuglanom, bazenom, trim kabinetom i terenima za fudbal, rukomet, košarku, odbojku, tenis i stoni tenis.

Banja Vrućica1Foto: Arhiva Banja Vrućica

Indikacije:

• Kardiovaskulara,
• Reumatska,
• Neurološka oboljenja

Voda:

Po svojim osobinama voda je termomineralna sa temperaturom od 38,5°C i visokim sadržajem CO2. Ljekovita voda Banje Vrućice koristi se za pijenje, kupanje u kadama, za hidroterapiju u bazenu, za inhalaciju aerosola i CO2 za gasne kupke.
Smještaj:
• Hotel „Kardijal“ je opremljen kongresnom salom sa 450 sjedišta, deset salona od 30-100 sjedišta i pratećom opremom, raspolaže sa 400 ležajeva, restoranom sa terasom oko 600 sjedišta.
• Hotel „Posavina“ raspolaže sa 238 ležajeva, restoranom i terasom sa oko 200 sjedišta.
• Hotel „Hercegovina“ raspolaže sa 155 ležajeva, kompletnim sadržajem za prevenciju, liječenje i rehabilitaciju.
• Hotel „Srbija“ raspolaže sa 165 ležajeva i 3 salona.

www.banja-vrucica.com

Banja Dvorovi –Bijeljina

Banja Dvorovi se nalazi u SI dijelu Republike Srpske, smještena između rijeka Save i Drine i puteva koji spajaju Srbiju sa BiH. Svojom pitomošću Semberije, prelijepim parkovima, bazenima i gostoljubivošću domaćina, banja je pravo mjesto za odmor, rekreaciju te prevenciju i liječenje raznih bolesti. Pored ovoga, gostima su na raspolaganju sve vrste masaža, inhalacije i akupunktura. U okviru banjskog kompleksa nalaze se bazeni i sportski tereni koji se koriste u sportsko-rekreativne svrhe. Rekreativcima i sportskim ekipama su dostupni tereni za tenis, rukomet, odbojku, košarku, olimpijski, dva manja i dva dječija bazena sa vodom različite temperature, jer se bazeni pune termalnom vodom (75°C), koja se zatim hladi do željenog nivoa.

banjaDvoroviFoto: Arhiva TORS

Dubina izvora je na 1435 metara.

Indikacije:

• Reumatska oboljenja,
• Hronične ginekološke bolesti,
• Dijabetes,
• Blage neuroze.

Voda:

Po svojim osobinama voda spada u oligomineralne vode, a po temparaturi u termalne vode, koja iznosi oko 75°C, koja se zatim hladi do željenog nivoa.. Ljekovita voda se koristi u vidu pijenja, inhalacija i podvodnih tuš masaža.

Smještaj:

• Hotel „Sv.Stefan“ raspolaže sa dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i apartmanima te restoranom kapaciteta 400 mjesta.

www.banja-dvorovi.com

Banja Laktaši-Laktaši

Banja «Laktaši» je jedna od najstarijih banja u BiH. Ljekovitost njene vode poznata je iz doba Rimljana. Takođe, njena pozitivna svojstva su se primjenjivala u doba Austrougarske, a o tome svjedoče i pisani dokumenti koji su laktaške prirodne izvore nazvali "Hailigewasser" - Sveta vodica. Savremeniji razvoj banje započet je 1930. godine. Banja je idealno mjesto za pripreme i karantine za sve sportiste, miran odmor za poslovne ljude, seminare, izlete, zabavu, rekreaciju i odmor.

Banja LaktašiFoto: Turistička organizacija Laktaši

Indikacije:

• Reumatske bolesti
• Bolesti bubrega i mokraćnih puteva
• Bolesti organa za varenje
• Bolesti perifernih krvnih sudova

Voda:

Po svojim osobinama voda je oligomineralna, blago radioaktivna a dodatni kvalitet predstavlja količina SO2. Ljekovita voda banje “Laktaši” koristi se u vidu kupanja u kadama i bazenima, u vidu podvodne tuš masaže kao i za pijenje.

Smještaj:

• Hotel "San" raspolaže sa 72 soba i 5 luksuznih apartmana, ukupno 141 ležaj. U sklopu hotela se još nalaze wellness i spa oaza, zatvoreni bazen, saune, kupke za liječenje i podvodna masaža.

www.termelaktasi.com

Banja Slatina-Laktaši

Banja Slatina je smještena u istoimenom izletničkom i rehabilitacionom centru na 216 m.n.v. Bogati izvori termomineralne vode su vjerovatno jedan od razloga da je ovo područje naseljeno od davnina, što potvrđuju i arheloška nalazišta u okolini banje kao i rimski novčići koji su pronađeni u slatinskom vrelu. Prva naučna istraživanja kvaliteta mineralnih voda banje «Slatine» je izvršio prof. Ludwig 1888. godine. Pored banjske vode Slatinu je priroda obdarila izvorom pitke vode "Kiseljak" koji je takođe bio poznat za vrijeme Rimljana.
Okolina same banje je prekrivena prekrasnim šumovitim terenom sa širokim izborom mogućnosti izleta, dok se u samom sklopu banje nalaze uređeni sportski tereni. Savremeni program banje «Slatina» nudi bogat izbor fizikalne terapije: termoterapija, fototerapija, elektroterapija, magnetoterapija, laseroterapija, vaskulator, hidroterapija mineranim vodama podvodnim tuš masažama i kupanjima u zatvorenom bazenu.

Banja SlatinaFoto: Turistička organizacija Laktaši

Slatina2Foto: Turistička organizacija Laktaši

Indikacije:

• Reumatske bolesti,
• Bolesti perifernih krvnih sudova

Voda:

Po svojim osobinama voda je mineralna sa temperaturom od 40-42°S.

Smještaj:

• Hotel „Slatina“ nalazi se u istoimenom banjskom lječilištu, 12 kilometara od Laktaša. Raspolaže sa 17 dvokrevetnih i šest trokrevetnih soba i tri apartmana. U sklopu hotela se nalaze kade za podvodnu masažu, dva restorana i tri konferencijske sale. U sklopu hotela je i restoran „Park“ koji se nalazi neposredno pored Banje u centru slatinskog parka.

www.zotovicbl.com

Banja Kulaši- Prnjavor

Smještena na 14 km udaljenosti od Prnjavora u dolini bistre rijeke Ukrine.
Banja ima stoljetnu tradiciju liječenja ljekovitom vodom, koja po svojim karakteristikama predstavlja svjetski raritet.

Banja Kulasi 800x635Foto: Banja Kulaši

Banja Kulasi 2 800x635Foto: Banja Kulaši

Indikacije:

• Psorijaze, neurodermitisa, ekcema kao i kod mnogih kožnih bolesti
• Kod bolesti bubrega i mokraćnih puteva ( Kamenac bubrega i mokraćnog mjehura, hroničnih infekcija …)
• Bolesti organa za varenje (gastritis, čir na želucu …)
• Bolesti ženskih polnih organa
• Povišen krvni pritisak, holesterol, dijabetes Tip 2,
• Posljedica tjelesnih povreda i lokomotornog aparata (reumatizam)

Voda:

Temparatura vode iznosi oko 27°C, karakteriše je visoko alkalni sadržaj i nizak nivo mineralizacije ta ne osnovu ovih karakteristika spada u sedam najpoznatijih banja u svijetu. U Evropi postoje samo tri izvora ovakve vode koja daje vidne rezultate u liječenju psorijaze što je između ostalog postalo posebnost ove banje. Posebno karakterističan je visoko alkalni sadržaj (pH11,75) i nizak nivo mineralizacije (168mg/l).

Smještaj:

• Hotel-banja Kulaši raspolaže sa 50 komfornih soba i 4 apartmana. Sve sobe imaju izlaz na terasu i opremljene su sa TV, SAT/TV i telefonom. Hotel posjeduje otvoreni i zatvoreni bazen, masažne terapije, dvorana za sastanke i konferencije, restoran, biblioteku…

www.banjakulasi.com

Vilina vlas, Višegrad

Na samo pet kilometara sjeverno od Višegrada, u gustoj borovoj šumi na nadmorskoj visini od 414 m. smjestila se Višegradska Banja, dragulj prirode i ljudskog stvaralaštva.
Uz termalno vrelo nalazi se jedno od rijetkih kontinentalnih nalazišta nježne paprati vilina vlas (kosa) po kojoj je banja dobila ime.
Postanak Višegradske banje je usko povezan sa gradnjom Sokolovićeve ćuprije 1571. god. Naime, prilikom vađenja kamena sige (sedre), kojim je most građen, na lokalitetu današnje banje otkrivena je topla mineralna voda pa su na tom mjestu tada sagrađena kupatila.
Te davne 1575. god. podignuta su dva termalna kupatila, koja su tada bili jedini banjski objekti, a oba su i do danas zadržala svoj prvobitni izgled i karakteristike. To su donja Kadijina banja i gornja Sokolovićeva banja, što govori o tome das u se vode Viline Vlasi koristile u lječilišne svrhe gotovo prije 500 godina.

Hotel Vilina vlas Višegradska BanjaArhiva TORS

Indikacije

• Reumatska oboljenja,
• Neurološka stanja,
• Ortopedske bolesti i deformiteta,
• Ginekološka oboljenja,
• Oboljenja disajnih puteva,
• Gerijatrijska oboljenja.

Voda

Termalne vode Višegradske banje imaju karakteristike radioaktivne karbonatne homeoterme, temperature 34°C. Osnovna ljekovita svojstva potiču od njene radioaktivnisti , čiji je nosilac radon i njegovi produkti raspadanja. Po radioaktivnosti Višegradska banja je na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini , a na drugom mjestu u bivšoj Jugoslaviji. Stepen radijacije je terapijski optimalan, bez mogućnosti kumulacije i eventualnih neželjenih efekata. Ljekovita voda se koristi u vidu kupanja u kadama, bazenima i kupkama kao i u vidu podvodne tuš masaže i u vidu pijenja.

Smještaj

• Hotel “Vilina vlas” raspolaže sa 160 ležajeva i dva restorana ukupnog kapaciteta 370 mjesta. Hotel posjeduje zatvoreni bazen, trim kabinet i dobro opremljen medicinski blok gdje se pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja primjenjuju razne kupke, elektroterapije, parafin, vodene masaže i dr. U medicinskom dijelu objekta nalazi se zatvoren bazen sa toplom, radioaktivnom vodom. Tu su i trim kabinet i teretana. U sastavu banjskog centra nalazi se restoran u staroj banji sa ljetnom terasom u kome se pripremaju specijaliteti stare srpske kuhinje.

www.vilinavlas.com

Terme Ozren, Petrovo

Kompleks “Terme Ozren” je novootvoreni kompleks i nalazi se u Petrovu i namijenjen je za sve one koji žele maksimalno da se relaksiraju i opuste, to mogu da urade u wellness i spa centru koji u svojoj ponudi ima razne masaže i tretmane lica i tjela po pristupačnim cijenama kao i upotrebu parnog kupatila, suve finske saune i slane sobe.

Terme OzrenFoto: Terme Ozren

Terme Ozren 2Foto: Terme Ozren

Indikacije

• Reumatska oboljenja,
• Problemi sa sinusima,
• Psorijaza,
• Deformacija kičmenog stuba.

Voda

Geotermalna voda sa temperaturom od 29-36°C, koja je pogodna za liječenje raznih oboljenja.

Smještaj

• Hotel Terme Ozren raspolaže sa 57 ležajeva i 11 otvorenih i zatvorenih bazena. Preko čitave godine u funkciji su zatvoreni bazeni sa akva parkom koji sadrži četiri tobogana od kojih jedan za najmlađe goste do adrenalinskih za sve uzraste.

www.termeozren.com

Pronađite za sebe idealnu kombinaciju čarobnih izvora zdravlja koji regenerišu i tijelo i dušu. Odmorite se sami ili u društvu dragih osoba. Gostroprimstvo je zagarantovano.

 

 

 

 

 

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti