fbpx

I ovog ljeta, Trebinje te čeka!

I ovog ljeta, Trebinje te čeka!

Čeka te Hercegovina.
Čeka te Hercegovačka Gračanica, čeka te Tvrdoš.
Čeka te Jovan Dučić.
Čeka te kristalno čista Trebišnjica.
Čeka te sunce, čeka te vino.
Čekaju te platani.
Čekaju te dragi ljudi koje srećeš na svakom koraku.
Momo Kapor je davno napisao za Trebinje da nije ni selo ni metropola, da je Trebinje metafora, san.
I upravo tako ćete se osjećati kada posjetite ovaj maleni grad na samom jugu. Kao u snu.
Čim kročite na tlo Trebinja opiće vas miris mora, miris svježih proizvoda sa Zelene pijace. Kupite nešto na pijaci. Pitajte prodavce kod koga su najsvježiji proizvodi. Sigurno će reći baš kod njega.
A kafa pod platanima? Tu ćete čuti pomješani žamor govora i smjeha mještana i turista. Trebinjci su ljubazi i dobri domaćini. Čućete anegdote i legende o gradu koje samo oni znaju ispričati.

Trebinje TORS 1 devojke 2 800x435foto:TORS
Svratite u Hercegovačku kuću, taj muzej hercegovačkih proizvoda i ponesite sa sobom ukusni suvenir, čiji ukus će vas dugo vraćati ka jugu.
Popijte čašu žilavke u nekoj od trebinjskih vinarija. Tu prkosnu autohtonu sortu vina koja raste i uspjeva u hercegovačkoj goleti i kršu.
Slikajte se sa najstarijim, ali najljepšim trebinjcem, Arslanagić mostom. Ta ljudina se vijekovima smije sa svima koji ga posjete.

Trebinje Perovic Arslanagic bridge by Slavenko Vukasovićfoto:Slavenko Vukasović


U selu Mrkonjići nadomak Trebinja, gdje se gradi Duhovni centar rođen Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški, a da je u Manastiru Tvrdoš primio monaški postrig i sveštenički čin. Tvrdoš vam je na samo 5 km od centra grada. Osjetite duboki mir koji pruža ovo sveto mjesto. Probajte tvrdoško vino i masline. Biće vam drago.

A Grad sunca? Znate li za akva park, bijeli grad, jezero? Znate li da, dok uživate u ambijentu etno sela, imate pogled na stado ovaca, a miris sela će vas vratiti u djetinjstvo.

trebinje ovca i jagnje 800x635

Kada sunce krene da zalazi iza brda, popnite se na Crkvinu, tu vas čeka Hercegovačka Gračanica i čuvar svoga milog Trebinja. Odatle ćete imati najljepši pogled na cijeli grad i biće vam jasno zašto je Dučić htio baš tu da počiva.

Trebinje crkva plato Vlada Republike sRPSKE 800x635foto:Vlada Republike Srpske

I ovog ljeta, Trebinje te čeka!

Trebinje Grad Sunca bazen

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti