fbpx

Ribnik mali raj za strastvene ribolovce

Ribnik mali raj za strastvene ribolovce

Opština Ribnik se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, kao naselje nastao je na lijevoj obali rijeke Ribnik, koja izvire nekoliko kilometara južno od samog naselja. Ribnik se prostire na površiniod 496km². U geografskom pogledu glavni pečat ovome kraju daju planine Dinarskog pojasa te rijeke Sana i Ribnik. Boravak u Ribniku pruža mogućnost za šetnju, rekreaciju, bavljenje tradicionalnim sportovima, organizovanje izleta do obližnjih pećina, planinskih vrhova-VIDIKOVACA, izvora i vodopada, mogućnost lova i ribolova, planinarenja, branja šumskih plodova, gljiva i ljekovitog bilja. Tradicionalne manifestacije kao što su narodni zborovi i priredbe pružaju mogućnost upoznavanja sa tradicijom, kulturom, folklorom, izvornom muzikom, narodnim običajima i drugim obilježjima Ribnika.

Rijeka Ribnik

Izvori rijeke Ribnik su udaljeni oko 4 km od istoimenog naselja Ribnik na 300 metara nadmorske visine. Ovaj riječni tok nastaje od nekoliko manjih izvora koji neposredno poslije izbijanja na površinu zemlje već formiraju pravi riječni tok. Rijeka Ribnik je duga približno 8 km i predstavlja jedan od najkraćih tokova. Na samom izvoru rijeke Ribnik se gnijezde sive čaplje. U koloniji nerijetko i više od 100 parova gradi gnijezda visoko u krošnji drveća. Mladi na sigurnoj visini mirno posmatraju životinje i ljude koji povremeno ovuda prolaze, fotografišu ili pecaju.Po svojoj ljepoti, bogastvu flore i faune, rijeka Ribnik zasigurno spada u sam vrh evropskih top destinacija mušičarskog ribolova.Staza koja se sada koristi kao pješačka staza oko samog izvora je dijelom bila korišćena kao uskotračna pruga kojom su se prevozili trupci.

rijeka ribnikfoto: Svjetlana Dragović

Rijeka Sana

U hladu šumovitih visova i stoljetnih stabala, izvire Sana, jedna od najčistijih i najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini. Dobila je ime od starih Rimljana zbog svoje čistoće i ljekovitosti, a etimološki korijen njenog naziva je imenica "sanus", što znači zdravlje. Legenda kaže kako su poslije krvavih bojeva s ilirskim plemenima, izranjavani rimski legionari liječili povrede pored njenih čistih virova i brzaka. Impresionirani njenim tajnovitim ljekovitim svojstvima, legionari rijeci dadoše takvo ime. Na razmeđu opština Mrkonjić Grad i Ribnik, Sana nastaje od tri jaka kraška vrela, čiji se tokovi na jednom mjestu spajaju u jedinstvenu riječnu maticu. Ukupna dužina njenog vodotoka iznosi 138 kilometara s površinom poriječja od 3.370 kilometara kvadratnih, što je svrstava među veće rijeke u BiH. Ovom biseru u srcu Krajine se na njenom putu pridružuju brojni veći ili manji izvori, tvoreći sa gustom i zelenom šumom i netaknutom prirodom pravi raj na Zemlji.

Rijeka Sanafoto: Svjetlana Dragović

Jama Ledana

Jama Ledana je po veličini i atraktivnosti ledenih naslaga najznačajniji do sada otkriveni speleološki objekat u Republici Srpskoj. Nalazi na južnim padinama planine Bobija, opština Ribnik. Jama Ledana je najveći ledeni podzemni objekat u Republici Srpskoj, odnosno u BiH. Velika ledena masa je formirana od desetina slojeva leda različitih debljina. Brijegovi od leda su visine do 15 metara. Balvani koji se nalaze na ulazu su služili lokalnom stanovništvu za iznošenje leda prije pojave rashladnih uređaja.Ova pećina je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, i spada u prirodno dobro III kategorije.

pecina Ledana 1foto: Svjetlana Dragović

 Planina Šiša

Šiša je planina u zapadnom dijelu Bosne. Krase je velike i guste šume crnogorice i bjelogorice, kao i brojni proplanci s bujnom travom. Najviši vrh je Razvršje (1389 m), dok je Šiški kamen drugi po visini vrh planine, s visinom oko 1300 m. Šiški kamen ili Sokolovača predstavlja svojevrsnu atrakciju, zbog toga što je to visoka kamena litica koja se nalazi na samom vrhu ove planine. Na dnu litice koja izgleda kao da je izrasla iz zemlje nalazi se mala pećina.Dolazak na sam vrh je izuzetno naporan i to naročito od rijeke Sane, a nešto lakši prilaz ovom vrhu je od strane sela Crkveno. S ovoga vrha se pruža fascinantan pogled koji seže kilometrima u daljinu. Planina je stanište mnogobrojne divljači, ptica, glodavaca kao i raznovrsnog ljekovitog bilja.

Planina Šišafoto: Svjetlana Dragović

 

Podeli ovu vest

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

Turistička Organizacija Republike Srpske TORS

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti