fbpx

Dvorac "Kaštel" - mesto gde bajka postaje stvarnost

Dvorac "Kaštel" - mesto gde bajka postaje stvarnost

U selu Ečka, nadomak Zrenjanina,  nalazi se dvorac "Kaštel", građen u engleskom stilu, u periodu od 1816. do 1820. godine.

Dvorac je podigla porodica Lazar, danas je ovo staro zdanje potpuno renovirano i pretvoreno u objekat koji će svojim gostima pružiti nezaboravan odmor u autentičnom ambijentu inspirisanom aristokratskom prošlošću.

kastel-ecka unutrasnja 1

Kako je dvorac nastao? Lazar Agošton, vlastelin u Ečki je 1820. godine otvorio novi vlastelinski dvorac na levoj obali Begeja.

Za svečano otvaranje se uređivao svaki kutak sela, doterivale su se kuće i čistila dvorišta i ulice, oblikovali drvoredi i pripremali slavoluci. Glavni kuvar je za tu priliku doveden iz Beča. Kočije i konji su blistali za doček 300 uglednih zvanica iz Beča i Budimpešte. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uveče 29. avgusta 1820. priređena je svečana bakljada da bi ujutru crkvena zvona objavila početak svečanosti i pozvala stanovnike Ečke na proslavu i osvećenje dvorca. Posle svečanog ručka, za gospodu je priređen lov, a za dame šetnja gondolama po Velikom jezeru i Begeju. Vrhunac svečanosti je bio ečanski bal koji je ličio na čaroliju – divne damske toalete, raskošne uniforme i raznobojne bengalske vatre duž mnogobrojnih staza u parku.

Trećeg dana goste je svojim virtuoznim sviranjem oduševio Franc List, tada „čudo od deteta".

Kaštel je godinama bio centar okupljanja ljubitelja lova, iz zemlje i inostranstva, čiji su česti gosti bili austro – ugarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

II svetski rat i ratna razaranja nisu zaobišla ni Kaštel, a vlasnici zauvek napuštaju Kaštel i odlaze u Ameriku.

Od devedesetih godina XX veka dvorac Kaštel nalazi se pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture. Najstariji u izvornom obliku sačuvan objekat je zgrada konjušnice na severoistočnom delu parka, nastala u drugoj deceniji XIX veka. Na ovom objektu jasno su prepoznatljivi elementi klasicističke arhitekture prve polovine XIX veka. Fasada je jednostavne obrade sa imitacijom tesanika na malteru, nizom arhivolti koje uokviruju otvore i naglašenim glavnim portikom koga flankiraju monumentalni dorski stubovi nadvišeni trougaonim zabatom

Dvorac raspolaže sa 38 soba i 7 apartmana, koje su mešavina modernog i srednjevekovnog dizajna, pružajući gostima intimnu atmosferu, mir i pogled na velelepni park koji okružuje celokupno zdanje.

dvorac kastel soba

U balskoj dvorani koja je danas pretvorena u restoran gosti mogu da uživaju u čarima nacionalne i svetske kuhinje, prelepoj muzici, a bogata vinska karta zadovoljiće ukuse i najprobirljivije klijentele.

Dvorska kuhinja je oduvek predstavljala sinonim za gastronomske užitke.

Á la carté restoran Kaštela smešten u prelepoj balskoj dvorani nudi Vam bogatu gastronomsku ponudu domaće i internacionalne kuhinje.Uz najfinija jela poput guščijih džigerica, divljači i ribe serviraju se odgovarajuća kvalitetna vina.

Dvorac poseduje Aperitiv Bar i Lovačku salu koja je pogodna za ručkove, sastanke, seminare i razne proslave.

Majstori kulinarstva i vrhunski servis doprineće da se i Vi u lovačkom dvorcu Kaštel Ečka doista osećate kraljevski!

dvorac kastel hrana

Zbog svoje okruženosti prirodom i izdvojenosti od gradske vreve, Dvorac Kaštel je idealan za poslovne ljude, kongrese, bankete, proslave, promocije i različite druge manifestacije.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

29/03/2024 0 comment

Potpećka pećina se nalazi u selu Potpeć, 14 km od Užica, u severnom podnožju Drežničke gradine (932 m.n.v.). Ulaz u Potpećku pećinu spada u red ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti