"Brzansko moravište" - stanište ptica i vodozemaca u turističkoj ponudi

"Brzansko moravište" - stanište ptica i vodozemaca u turističkoj ponudi

Specijalni rezervat prirode "Brzansko moravište", jedno od poslednjih očuvanih močvarnih staništa ptica, vodozmaca i gmizavaca u doline Velike Morave.

Specijalni rezervat prirode "Brzansko moravište", jedno od poslednjih očuvanih močvarnih staništa ptica, vodozmaca i gmizavaca u doline Velike Morave, čijim većim delom od prošle godine upravlja Grad Jagodina, biće od ove godine u ponudi turistima.

Turistička organizacija u Jagodini planira da iz sredstava fondova nadležnih ministarstava oganizuje izlete i posete "Brzanskom moravištu", uredi prostor sa vidikovcima za posmatranje ptica i stanara celog močvarnog područja a u skladu nenarušavanja ekološkog poretka flore i faune sistema na močvari.

Ovoj plan Turističke organizacije za 2014.godinu, koji je potpisala v.d direktora Valentina Đorđević, prihvatili su odbornici Skupštine grada, krajem januara.

Rezervat se nalazi između sela Brzan (opština Batočina) i sela Miloševo (Jagodina), površine je 64,75 hektara, od kojih je 49,75 hektara teritorija Jagodine. Od Beograda je udaljeno 100 kilometara, od Jagodine 20 i od Batočine osam kilometara.

To je prirodna mrtvaja nastala na prostoru starog meandra reke Morave, gde su se i pored određenog antropogenog pritiska sačuvale osnovne vrednosti jednog močvarskog ekosistema, stoji u dopisu Zavoda za zaštitu prirode Srbije Skupštini grada Jagodine.

Ostala vlažna staništa uz Veliku Moravu su, u najvećoj meri, isušena i pretvorena u obradive površine. Mali broj preostalih bara i mrtvaja je uglavnom devastiran eksploatacijom šljunka ili je pretvoren u odlagalište otpada, navode stručnjaci Zavoda.

"Posebnu važnost ovo područje ima sa aspekta zaštite ptica močvarica, jer čini deo koridora migracije, ali obezbeđuje i uslove za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica", kažu stručnjaci Zavoda.

Oni napominju da na "Brzanskom moravištu" redovno boravi 59 strogo zaštićenih vrsta ptica od kojih se 29 i gnezdi na tom lokalitetu.

Isto tako "Brzansko moravište" je od izuzetnog značaja i kao reproduktivni centar za više vrsta vodozemaca i gmizavaca.

Flora i vegetacija ovog područja je pretrpela znatne izmene usled antropogenog uticaja, ali i dalje ima visok potencijalan značaj naročito u pogledu zaštite vodene vegetacije.

Stručnjaci Zavoda su početkom prošle godine, prilikom istraživanja "Brzanskog moravišta" otkrili stablo bele topole "najvećeg prečnika registrovanog do sada u Srbiji".

Visina stabla je 36,3 metara, prečnika "na prsnoj visini" 3,38 metara a površina pod krošnjom je 816,45 kvadratnih metara. Stablo je još vitalno a "procenjuje se da je staro 180 do 200 godina".

Jagodinu je prošle godine, posetilo 400.000 turista, uglavnom zbog Akva parka, ZOO vrta, Muzeja voštanih figura i Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

Osetniji pad turista zabeležen je od stupanja na snagu Zakona o rokovima i javnim nabavkama, "s obzirom da je najveća frkevencija prometa od đačkih ekskurzija", tvrde turistički radnici i očekuju da se to nadoknadi već ovog proleća.

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

05/02/2020 0 comment

Lepota sela u Šumadiji oduzima dah svima koji dođu u ovaj kraj, a naročito u sela na obroncima planine Rudnik, koja bi u sklopu projekta proglašenja ...

05/02/2020 0 comment

 Veliko dvanaestokilometarsko Vlasinsko jezero stvoreno je izgradnjom tajanstvene zemljane brane. Tako je od ćudljivog Vlasinskog blata ...

26/01/2020 0 comment

Vidikovac Crnjeskovo se nalazi na 900 metara od Manastirskih stanova sa crkovom na Kaludjerskim Barama. Nalazi se na 1035 m nadmorske visine na 15 ...

24/02/2020 0 comment

Kosančićev venac predstavlja područje najstarijeg kompaktnog srpskog naselja u varoši Beogradu sa sačuvanim starim rasterom spontano nastalih ulica, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!