"Sremski Karlovci" kao jedinstvena ruta u aplikaciji "Novi Sad priča"

"Sremski Karlovci" kao jedinstvena ruta u aplikaciji "Novi Sad priča"

Aplikacija "Novi Sad priča" obogaćena je jedinstvenom rutom "Sremski Karlovci", koja sadrži lokacije od izuzetnog značaja za kulturni i duhovni preporod srpskog naroda na ovim prostorima, saopštio je Telekom Srbija.

Ovo živopisno mesto, smešteno na obroncima Fruške gore i obali Dunava, predstavljeno je kroz 15 najznačajnijih kulturno-istorijskih lokacija.

Zahvaljujući ruti "Sremski Karlovci", svaki posetilac će imati priliku da se upozna sa istorijskim značajem znamenitosti, kao što su Karlovačka gimnazija, Patrijaršijski dvor, Bogoslovija, palata Ilion, Stražilovo, da sazna gde su se odvijali pregovori okončani čuvenim "Karlovačkim mirom", ili koji se značajan istorijski događaj odigrao na balkonu zgrade Magistrata.

Iz Telekoma podsećaju da besplatna aplikacija "Novi Sad priča" predstavlja lični vodič za obilazak 60 najznačajnijih lokacija u tom gradu i obližnjim ambijentalnim celinama, nudeći potpuno novu percepciju grada uz pomoć fotografija iz ranijih perioda, tekstova i audio zapisa.

Aplikacija je jednistvena i zbog primene koncepta "proširene stvarnosti" (augmented reality) prilikom prepoznavanja i lociranja lokacija i ruta.

Naime, dovoljno je da posetilac usmeri kameru svog smart telefona prema objektima u blizini i istog trenutka otvoriće se niz zanimljivih priča o istorijatu tih građevina, ličnostima koje su obeležile istoriju grada, zanimljive anegdote.

Pored posebne rute "Sremski Karlovci", koja je urađena u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Sremski Karlovci, aplikacija "Novi Sad priča" dopunjena je novim zanimljivostima za postojeće lokacije u samom Novom Sadu.

Posetiocima je tako omogućeno da na zabavan i nesvakidašnji način upoznaju taj grad iz drugog ugla, da prate njegov razvoj kroz vekove, kao i da saznaju dodatne pojedinosti o kulturno-istorijskim znamenitostima, spomenicima, institucijama, verskim objektima.

Dostupna na srpskom i engleskom jeziku, aplikacija je razvijena za operativne sisteme Android i iOS i dostupna je besplatno na Google Play-u i App Store-u.

Aplikacija za mobilne uređaje "Novi Sad priča", zajedno sa istovetnom aplikacijom za Beograd, nastala je u okviru šireg projekta Telekoma Srbija pod nazivom "Grad priča".

Pokretanjem ovog projekta, Telekom Srbija želi da utiče na popularizaciju savremenih tehnologija i da ukaže na mogućnosti primene u različitim oblastima, kao što je osavremenjivanje turističke ponude.

Medije

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

21/05/2020 0 comment

 Ramaća je šumadijsko selo smešteno na istočnim obroncima planine Rudnik, u blizini Ramaćkih visova (813 mnv). Takav geografski položaj pruža ...

28/05/2020 0 comment

 Ova retka ptičica je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, a najviše je ima na planini Tari. Svračak rusi je ptica dužine do 18 cm iz porodice ...

07/05/2020 0 comment

Voziti planinski bicikl kroz prelepu prirodu je prava avantura! Upravo takva prilika je za svakog ljubitelja ove rekreacije i sporta je Golija , ...

22/05/2020 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!