Ovog leta Novi Sad je hit za turiste iz 40 zemalja sveta!

Ovog leta Novi Sad je hit za turiste iz 40 zemalja sveta!

Turizam Novog Sada u prvih 6 meseci beleži rekordne rezultate, aizraženo u procentima, Novi Sad je na samom vrhu u odnosu na ostale gradove u Srbiji, kada je reč o noćenju domaćih i stranih turista u toku prvih 6 meseci ove godine.

Kako je sajamska sezona počela krajem prošle godine, nije bilo pauze u radu Turističke organizacije Grada Novog Sada, jer su usledile brojne promocije kako na sajmovima, putem društvenih mreža, elektronskih medija, tako i putem direktnog kontakta sa medijima koji su nas posećivali u velikom broju.

U poslednjih 9 godina TO Novog Sada beleži sve veće interesovanje turista za naš grad, što se ogleda kroz podatke Republičkog zavoda za statistiku naročito kada je reč o ostvarenom broju noćenja. Primera radi, u toku 2010. godine u Novom Sadu je noćilo oko 168.000 domaćih i stranih turista, dok je samo za prvih 6 meseci ove godine u Novom Sadu ostvareno preko 203.000 noćenja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Grada Novog Sada u periodu januar – jun 2018. godine ukupno je ostvareno 203.437 noćenja što predstavlja rast od 29,3% u odnosu na isti period prethodne godine. Od toga domaći turisti su ostvarili 73.820 noćenja (rast za 28,4%), a strani 129.617 (rast za 29,7%). Najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije (73.820), Rumunije (18.967), Hrvatske (11.421), Bosne i Hercegovine (11.100), Slovenije (7.957), Nemačka (5.941), Mađarske (5.091), Ruske federacije (4.755), Kine ( 4.643), ostalih evropskih zemalja (3.921).

Takođe, prihod od naplate boravišne takse je u prvih 6 meseci ove godine povećan za čak četvrtinu u odnosu na isti period prethodne godine i u 2018. godini iznosi 19.361.161,77 RSD.

Kada je reč o poseti veb sajta TONS-a, najveći broj upita na sajtu dolazi iz Srbije, dok je odmah iza najveće interesovanje za Novim Sadom iz Kine. U maju mesecu, više upita ka sajtu TONS-a je bilo iz Kine nego iz Srbije. Ovi podaci nam govore da u narednom periodu možemo da očekujemo još više dolazaka gostiju iz Kine. Interesovanja za naš grad takođe stižu iz Rusije, Nemačke, Mađarske, Velike Britanije, Australije, Francuske.

Aktivnosti do kraja godine

Turistička organizacija Grada Novog Sada do kraja godine će pripremiti i odštampati oko 70 publikacija (uključujići različite jezike). Pamflet „Turističke atrakcije“ urađen je na 16 jezika, dok se ostale publikacije u skladu sa temom i ciljnim tržištima rade na manjem broju jezika. Ove godine rade se i nove publikacije, posebno za mlade, kako bismo spremno dočekali 2019. godinu od koje zaista puno očekujemo sa obzirom na prestižnu titulu Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope.

Takođe, u izradi je i promotivni spot koji će uz nove publikacije predstaviti turističku ponudu za mlade i koji će biti deo jedne velike kampanje koju planiramo za narednu godinu, a koju ćemo sinhronizovati sa OPENS-om.

I ove godine realizuju se promotivne garantovane turističke ture namenjene pre svega našim sugrađanima, ali i posetiocima, a koje su se pokazale kao veoma uspešne.

Do kraja godine, u planu je i dopuna turističke signalizacije za dva nova hotela, što je nastavak projekta obeležavanja hotela u Novom Sadu. Prošle godine, obeleženo je 22 hotela na 82 lokacije sa 120 informativnih tabli.

U decembru ove godine, Turistička organizacija Grada Novog Sada biće domaćin velikim kompanijama koje se bave turizmom na Dunavu, a želja je da se ovim turistima prikaže ponuduaturističke privrede, kako bi se produžio boravak turista sa belih lađa u Novom Sadu, i kako bi se ti turisti ponovo vratili u grad na nekoliko dana da uživaju u ponudi koja im se ovde nudi (vino, hrana, smeštaj, kulturno-istorijske lepote i celine i još mnogo toga).

U ovom trenutku pripremaju se brojne promocije koje nse očekuju na vodećim svetskim, kao i domaćim sajmovima do kraja godine, kao i za regionalnu jesenju i zimsku kampanju. Druge nedelje avgusta ugostićemo produkcijsku kuću iz Njujorka, koja snima putopisnu emisiju o Beogradu i Novom Sadu sa akcentom na kulturu i ugostiteljsku ponudu, a početkom septembra očekuju se predstavnici medijskih kuća iz Velike Britanije i Slovačke.

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

29/09/2019 0 comment

Na 23 km od Kanjiže ušuškalo se Totovo selo, prava oaza zelenila i tišine. Postanak naselja, o čemu svedoči njegov naziv, je u ...

20/09/2019 0 comment

     U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Fotografima, mnogobrojnim ...

17/10/2019 0 comment

Zlatibor je od davnina poznat kao mesto gde ljudi dolaze po zdravlje, odmor i okrepljenje, mesto čistog vazduha, netaknute prirode i nepreglednih ...

24/09/2019 0 comment

„Skadarlijska promenada“ je manifestacija koju Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije organizuju u Skadarliji ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!