Tašmajdanski park - svedok burne srpske istorije

Tašmajdanski park - svedok burne srpske istorije

TAŠMAJDAN - Današnji lepo uređeni park u centru Beograda, nastao na prostoru nekadašnjeg kamenoloma, nosi ime po turskoj reči za mesto sa koga se vadio kamen.

Tašmajdan je vekovima predstavljao glavni gradski izvor kamena, a kasnije i šalitre. Prirodni tuneli u stenama ispod njega služili su građanima i vlastima kao skloništa, a onda i kao skladišta i skrovišta. Turci, naravno, nisu bili prvi koji su otkrili obilni izvor građevinskog materijala. Tašmajdan je obavljao istu funkciju najmanje dva milenijuma unazad, još od vremena Rimljana. Od njegovog krečnjaka napravljeni su oni rimski sarkofazi koji leže svuda po gradu i istesan je svaki kamen ugrađen u Beogradsku tvrđavu.

Kroz slavnu istoriju, nekadašnji kamenolom "Tašmajdan", bio je mesto mnogih sportskih, muzičkih i kulturnih dešavanja.

Gotovo smo zaboravili kakav je značaj imao ovaj sportski centar za Beograđane. Oni stariji sećaju se Dejvis kupa, prvog Svetskog prvenstva u rukometu za žene, boks-mečeva, ali i fudbalske utakmice "fića" na popularnom Tašu. Retke snimke predimenzionirane lopte, te 1978. zabeležio je Dragan Stanić.

"Velika lopta klasika - učestvovali su npr. Džo, gromada od čoveka za koga ne znam kako je ušao u tog 'fiću', Peca Dobrosavljev, i on je nažalost pokojni. Bilo je interesantno, nije bilo lupanja auta već koliko je moglo da se manevriše po onoj šljaci", priseća se Dragan Stanić.

Zvuči neverovatno, ali na pesku "Tašmajdana" je održana i jedina beogradska korida. Te davne 1971. - španski toreadori i pravi bikovi u centru Beograda.

"Korida je bila interesantna jer je prvi put gledamo. Posle, čitajući razne novinske izveštaje, ukapirali smo da su to uglavnom stariji bikovi, istrošeni, a ja sad znam da su u pravoj koridi bikovi od 500-600 kilograma, a ono su bile neke rage od 300 kila".

Sportski stadion "Tašmajdan" nije zaštićen kao spomenik kulture, ali je deo celine Stari Beograd, koja je pod prethodnom zaštitom.

Taj deo Beograda značajan je zbog mesta čitanja Hatišerifa, starog seizmološkog zavoda, Crkve Svetog Marka i zgrade glavne pošte, koji su proglašeni kulturnim dobrima.

 Ovaj istorijski prostor značajan prostor, nudi brojne parkovske sadržaje: mogućnost za šetnju i opuštanje u ugostiteljskim objektima, fitnes centar na otvorenom, tri dečija igrališta sa maštovitim rekvizitima, kao i odvojen i ograđen prostor za kućne ljubimce.

Na obodu parka uzdiže se najistaknutijie obeležje – crkva Sv. Marka, izgrađena po ugledu na srednjevekovni manastir Gračanicu. Centralno mesto u parku zauzima muzička fontana i veliko šahovsko polje namenjeno starijim građanima.

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

21/12/2020 0 comment

Lukovska Banja se nalazi na jugu Srbije, na istočnim padinama Kopaonika. Iako se nalazi na 681 m nadmorske visine, što je čini najvišom banjom u ...

21/01/2021 0 comment

Decembarska susnežica, januarski sneg i zimski vetrovi sasvim su prihvatljivi ako ih posmatramo sedeći pored salašarskih peći i kamina uz (kuvano) ...

26/01/2021 0 comment

Tokom 7. 000 godina, na Dunavu su se smenjivale kulture i civilizacije. Za vreme Rimljana, na obalama Dunava, naročito u Đerdapskoj klisuri, građene ...

25/01/2021 0 comment

Hotel Stara Planina ušuškan u netaknutoj prirodi na visini od 1.470 metara, predstavlja idealno mesto za odmor. U samom srcu istoimenog ski centra, ...

15/01/2021 0 comment

Spomenik prirode „Sveti bor na Kamenoj Gori" nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, 23 km jugozapadno od Prijepolja na planini Kamena Gora. Na jednom od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!