fbpx

Pećina Ravništarka- "Šarac kraljevića Marka" i drugi prelepi ukrasi

Pećina Ravništarka- "Šarac kraljevića Marka" i drugi prelepi ukrasi

Pećina Ravništarka se nalazi u neposrednoj blizini pećine Ceremošnja, u ataru sela Ravnište. Za turističke posete je potpuno uređena 2007. kada je i proglašena za spomenik prirode. Do pećine se stiže asfaltnim putem za Ceremošnju, s tim što se na 9. kilometru od Kučeva skreće prema selu Ravnište i putuje još 3 kilometra.

Ravništarka spada u red velikih pećina u Srbije. Glavni pećinski kanal je dugačak 501,5 m, dok je ukupna dužina svih pećinskih kanala 589 m. Dužina turističke staze kroz pećinu iznosi 560 m. Kroz Ravništarku protiče potok Ponorac, koji izvire 2 km uzvodno u manjoj, Bisinoj pećini.

Ravništarka je otkrivena 1980. Meštani Ravništa su znali da pećina postoji, ali su poznavali samo ulazni deo (60-80 m). Nekoliko odvažnih seoskih mladića prešli su pećinu od početka do kraja, a speleolozi su kasnije samo krenuli njihovim tragom.

Pećinski nakit Ravništarke je po lepoti ravan onom u Ceremošnji. Za razliku od Ceremošnje, koja je u suštini skup nekoliko velikih dvorana, Ravništarka ima samo jednu pećinsku dvoranu – "Crni dvorac". Pečat Ravništarki daje njen glavni kanal, koji liči na gigantski tunel, bogato ukrašen najraznovrsnijim pećinskim nakitom. Od figura, posebno se izdvajaju "Šarac kraljevića Marka", "Glavonje" i "Lepa Ravništarka", koja je ujedno i amblem pećine.

Kao rečna pećina, Ravništarka je siromašna podnim nakitom, ali zato vrlo bogata tavaničnim i zidnim nakitom. Ulaz u pećinu se nalazi na nadmorskoj visini od 406,6 m. U pećini je temperatura 8-100C.

U morfospeleološkom pogledu, u Ravništarki je izdvojeno 9 celina:

1. Savin kanal počinje od ulaza u pećinu, dugačak je 88 m i siromašan je pećinskim nakitom.

2. Omladinski kanal je dugačak 72,5 m, a od pećinskog nakita posebno se izdvajaju: "Rudonja" – masivna bigrena polulopta, "Odžaklija" – prostran saliv koji liči na otvoreno ognjište u starim kućama, "Šlingeraj" – bogato nabrani salivi, nalik na sitne zavesice.

3. Labudovo jezero, dužine 126,5 m, dobilo je ime po malom jezeru i figuri na njemu, koja liči na labuda. Posebno lepa je kolona stubova, nazvana "Vile jezerkinje". Lepotom se izdvaja i "Harfa" – sklop draperija i stalagmita, koji podseće na ovaj instrument, "Đavo" – masivni stalagmit, rđaste boje s rogom na glave, a posebno se izdvaja amblem pećine, "Lepa Ravništarka" – vanredno oblikovan sistem zidnih ukrasa od belog kristalnog kalcita.

4. Beli dvorac je dugačak 37 m, a sa sporednim kanalom 44 m. Dobio je ime jer neodoljivo podseća na građevine iz bajke. Snežnobela tavanica sa koje visi šuma masivnih stalaktita, od kojih mnogi prelaze dužinu od 6 m, ostavlja vrlo snažan utisak. Posebno je lep "Snežanin balkon" – snežnobela školjka koja počinje na visini od 3,5 m. U drugom delu Belog dvorca nalazi se "Šarac kraljevića Marka" – velika figura konja koji lebi pod tavanicom.

5. Leopardov kanal je dugačak 16,5 m i nastavlja se na Beli dvorac. Ime je dobio po čudnim šarama na tavanici i zidovima, koje liče na leopardovo krzno. Ovde se nalazi Devičanski kladenac, interesantna morfološko-hidrografska pojava. U pitanju je izvor iz koga kroz uzanu pukotinu, pod pritiskom izbija voda vertikalno i šišti, rasprskavajući se o stenu iznad sebe.

6. Crni dvorac, koji je dugačak 43 m, predstavlja klasičnu pećinsku dvoranu prosečne širine oko 20 m i visine 12 m. Dobio je ime po crnim stenama, koje su na pojedinim pravcima prošarane belim kalcitnim oblicima. Dvorana deluje tajanstveno. Kao da je upravo ovde živela zla vila, koja je začarala Beli dvorac i lepog princa – njegovog gospodara. U Crnom dvorcu se nalazi jedna vrlo lepa kompozicija nazvana "Ikonostas" – snežnobeli nakit svih vrsta na crnoj podlozi. U dverima stoji "Iguman". Ispod Ikonostasa vide se čudni oblici, koji su dobili naziv "Ptice".

7. Izvorski kanal je dugačak 72 m. Pažnju privlače "Glavonje" – grupa stalagmita neobičnog oblika i "Bela kapija" – beli ukras na crnoj podlozi.

8. Mali beli dvorac je slepi kanal, dugačak 17 m, koji ima oblik manje dvorane. Posebna je lepa grupa stalagmita i stalaktita nazvana "Zbeg".

9. Dušanove galerije su poslednja celina Ravništarke. Dobila je po Dušanu Nedeljkoviću, čoveku zaslužnom za izgradnju infrastrukture, koja je pećine Ceremošnja i Ravništarka približila posetiocima. Predstavlja stariji, suvi pećinski sistem koji se dodiruje sa glavnim pećinskim kanalom. Prvih 15 metara predstavlja jedinstven kanal, koji se zatim razdvaja na dva kanala, od kojih se levim, dužim kanalom od 40 m stiže do izlaza iz pećine.

Na platou iznad pećine izgrađen je Informativni centar, u kome je gostima na raspolaganju biletarnica, suvenirnica i restoran sa letnjom baštom.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

18/04/2024 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti