fbpx

Srebrno jezero - izuzetno mesto za odmor

Srebrno jezero - izuzetno mesto za odmor

Srebrno jezero nalazi se na sat i po vožnje od Beograda, u blizini Velikog Gradišta, živopisne varoši na obali Dunava. Veliko Gradište je u doba starog Rima predstavljalo važno strateško utvrđenje Pinkum. Nazvano po istoimenoj reci Pincus, današnji Pek, postalo je veoma brzo trgovački i zanatski centar i značajna rečna luka. Vrhunac razvitka naselje doživljava za vreme vladavine cara Hadrijana u II veku naše ere.

Reka Pek, čiji je izvor na Crnom vrhu, uliva se u Dunav kod Velikog Gradišta posle 124 km toka, noseći sitne čestice zlata.
Dunav, dubok i snažan, na putanji od Gradišta ka Kladovu, deli našu zemlju od Rumunije. Pre dvadesetak godina od Beograda do Velikog Gradišta stizalo se plovnim putem hidrogliserom, što je predstavljalo svojevrsnu atrakciju. Danas se stiže kopnom.

Na nasipu koji odvaja rečnu od jezerske vode, na dnevnoj svetlosti javlja se neverovatan, zbunjujući kontrast. S desne strane se vidi postkataklizmičan prizor – iz uzburkane tamne vode Dunava štrče ostaci bivše šume, poplavljene potapanjem ovog krajolika tokom izgradnje Đerdapa. Dok na levoj obali lenjo vijuga jezero, dugačko 14 kilometara, širine oko 300 metara, okupano suncem i omeđeno bogatom vegetacijom. Pumpe ugrađene u nasip svakodnevno ubacuju svežu vodu iz reke i izbacuju ustajalu jezersku. Bez toga raznovrsna flora i fauna ne bi bila tako bogata kao što jeste.

srebrno jezero unutrasnja 2

Na drugom kraju jezera, prema Kisiljevu, drvoredi postaju gušći. Iz njih katkad proviruju tremovi sa svojim minijaturnim kućama. Uz naselja naravno idu i marine u najrazličitijim oblicima protežući se gotovo čitavom dužinom leve obale.

Marine sagrađene od dasaka, metalne, ozidane ili u vidu pontona, glavni su kuriozitet jezera na kome je od plivanja veća atrakcija pecanje. Ovaj prirodni ribnjak prebogat je raznim vrstama slatkovodnih stanovnika. Ima tu amura, šarana, somova, smuđa, a o beloj ribi i da ne govorimo. U Ginisovoj knjizi rekorda zabeleženo je da je tu uhvaćen šaran od 44 kilograma.

Srebrno jezero ima i svoju Nesi. Legenda kaže da u dubokom mulju daleko od naseobina živi som težak preko 200 kilograma čija se senka može primetiti ponekad iz vazduha. Ribolovačke priče su razne, a ruke nisu dovoljno duge da se opiše veličina ulova.
Gosti koji do Srebrnog jezera stignu čamcima ili brodićima, na raspolaganju imaju bezbednu marinu. Organizovane su posete za Viminacijum i manastir Tumane, možete otići do Golubačkog grada,kao i na izlet do Đerdapske klisure.

U svakom slučaju, izbor da odmor provedete na Srebrnom jezeru je savršen,a utisci turista koji svake godine sve više posećuju ovaj biser srpskog turizma su fantastični.

akva park srebrno jezero

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti